x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Record istoric de participare la o acțiune de voluntariat pentru mediu (Barcelona, ​​Spania)

NOUA ACROPOLĂ

21 iunie 2020

Recent, Asociația Hàbitats și-a publicat raportul anual pentru 2019 privind starea râurilor din Catalonia. Organizația Noua Acropolă a participat la Proiectul Ríos încă din anul 2008, oferind datele sale privind măsurătorile fizice, chimice și biologice pentru două secțiuni fluviale din apropiere, din bazinele râurilor Besós și Llobregat.

Sub aspect hidromorf, 73% din secțiuni au prezentat perturbări. Râurile și ecosistemul lor de pe malul râurilor sunt afectate de urbanizare și de alte activități umane, determinând o modificare a parametrilor fizico-chimici, ceea ce duce la o sărăcire a biodiversității. Sunt din ce în ce mai puține speciile care locuiesc în zonele din apropierea râurilor, deoarece există o disponibilitate mai mică de spațiu, lumină și oxigen. În schimb, găsim mai multe deșeuri și substanțe toxice pentru majoritatea speciilor de animale și plante.

Ne preocupă în special prezența deșeurilor în aceste zone. Se estimează că opt milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, în parte (aproximativ 30%) prin cursul râurilor.

La aceasta se adaugă manifestarea schimbărilor climatice; 2019 a fost caracterizat drept unul dintre cei mai fierbinți și mai uscați ani din ultimii șaptezeci și, în același timp, ne-am confruntat cu evenimente furtunoase extreme, cum ar fi furtuna Dana, care a lovit unele zone în luna octombrie.

Impactul fenomenelor menționate anterior reprezintă o provocare mare pentru managementul mediului. Multe dintre aspectele care condiționează calitatea ecologică a râurilor sunt greu reversibile, dar considerăm că este mult loc pentru îmbunătățiri și din acest motiv, Noua Acropolă va continua acțiunile și susținerea pentru a contribui la îmbunătățirea ecosistemelor din jurul nostru.