x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Președinte de Onoare

DELIA STEINBERG GUZMÁN

 

S-a născut la Buenos Aires (Argentina) în 1943. În anul 1972 s-a mutat în Spania şi doi ani mai târziu a obţinut cetăţenia spaniolă.

 

Studii şi diplome

 

Şi-a început studiile muzicale în copilărie, la 17 ani absolvind Conservatorul Naţional de Muzică din Buenos Aires cu titlul de Profesoară de pian şi compoziţie.

 

Timp de mai mulţi ani, a urmat studii de perfecţionare cu pianista argentiniană Flora Nudelman şi, ulterior, cu maestrul rus Hubert Brandenburg.

 

Este licenţiată în filosofie la Universitatea din Buenos Aires.

 

Interesul său pentru cultură şi educaţie ca instrument de dezvoltare personală a îndemnat-o să studieze şi alte discipline, urmând cursuri de specializare în arheologie, istorie, istoria muzicii, medicină bioenergetică şi alte terapii naturale.

 

 

Activităţi muzicale

 

La vârsta de 10 ani, a susţinut primul concert în public şi, de atunci, a fost invitată adesea să susţină recitaluri de pian organizate de diverse instituţii şi organizaţii, printre care Asociaţia Tinerilor Creştini, Tinerii Concertişti Argentinieni, Ateneul de Cultură Artistică, Noile Valori Muzicale, Asociaţia Harmonicus, Subsecretariatul de Cultură al Ministerului Educaţiei Republicii Argentina, Promoţii Muzicale şi altele, atât publice, cât şi private.

 

A susţinut numeroase concerte în săli ale instituţiilor muzicale, precum şi în cadrul unor emisiuni de radio şi televiziune din Argentina şi din alte ţări americane, primind recenzii excelente în întreaga presă.

 

Unele concerte au fost transmise, de asemenea, şi în cadrul emisiunilor de radio şi televiziune.

 

Pe lângă Argentina, a concertat şi în alte ţări din America, primind totodată critici excelente în presă.

 

Cu ocazia celei de-a 30-a comemorări a morţii lui Maurice Ravel, a participat alături de alţi artişti şi jurnalişti la concertul omagial organizat de Centrul Argentinian al Inginerilor în memoria muzicianului dispărut, în data de 7 iulie 1967.

 

Pentru a promova studiile muzicale la nivel internaţional, a fondat în 1988 Institutul de Muzică Tristan, în cadrul căruia susţine cursuri de pian. În prezent, Institutul Tristan are centre în Spania, Brazilia, Franţa, Israel şi Germania, unde desfăşoară importante activităţi de cercetare.

 

Începând din acelaşi an, susţine cursuri de perfecţionare muzicală în Spania, printre care se remarcă cele dedicate operei lui J. S. Bach, W. A. Mozart, R. Wagner, F. Chopin şi R. Schumann.

 

Pentru a promova noile valori din muzică, a instituit în 1975 Concursul Internaţional de Pian care îi poartă numele, contribuind la desfăşurarea lui ca membră a juriului şi impulsionând astfel cariera artistică a tinerilor muzicieni profesionişti. Concursul Internaţional de Pian Delia Steinberg se organizează anual la Madrid (Spania) şi este deschis tinerilor pianişti din întreaga lume.

 

 

Activitate pedagogică şi cercetare

 

În 1966 a început să frecventeze cursurile şcolii de filosofie a Organizaţiei Internaţionale Noua Acropolă, sub îndrumarea fondatorului acestei instituţii, profesorul Jorge Angel Livraga. Ulterior, a devenit cadru didactic în aceeaşi instituţie, susţinând cursuri de istoria filosofiei, filosofie morală, simbolism, istoria religiilor, filosofia Orientului, psihologie, estetică metafizică, oratorie şi toate celelalte discipline incluse în programa de studii a Noii Acropole, redactând şi manuale de orientare pedagogică pentru materiile respective.

 

În acelaşi timp, şi-a extins activitatea pedagogică şi prin predarea unor cursuri de formare destinate altor profesori şi educatori din Noua Acropolă.

 

A susţinut cursuri, conferinţe şi seminarii în diferite ţări din Europa, America şi Asia pe teme precum „Civilizaţiile antice şi punctele lor comune”, „Suferinţa şi cauzele ei”, „Tradiţii esoterice despre originea omului şi a universului”, „Cheile astrologiei”, „Filosofie pentru viaţă”, „Anxietatea juvenilă”, „Astrologie şi psihologie”, „Egiptul: gândire, viaţă şi religie”, „Drumul iniţiatic de la Santiago”, „Moştenirea templierilor”, „Frumuseţea metafizică a femeii”, „Tradiţie şi timp”, „Muzicoterapia”, „Cromoterapia” şi altele.

 

Începând cu anul 1977, a promovat 25 de ediţii ale Concursului Literar de Basme, contribuind la desfăşurarea lui ca membru al juriului, alături de figuri importante ale lumii literare.

 

Din 1972 până în 1991 a condus Noua Acropolă din Spania, extinzând activitatea culturală a instituţiei în peste 30 de oraşe din ţară.

 

În decursul acestei perioade, a promovat activităţi educative şi de cercetare în diverse domenii:

 

Pentru copii şi adolescenţi: tabere, excursii, ateliere de poveşti, cursuri de introducere în filosofie ca instrument educativ etc.

 

Cabinete de medicină şi terapii integrale, cu programe de formare continuă şi cercetare pentru medici, tehnicieni sanitari, terapeuţi etc., cu ateliere susţinute de profesionişti prestigioşi în domeniul acupuncturii, terapiei laser, homeopatiei, magnetoterapiei, bioenergiei etc.

 

Acţiuni sociale: cursuri şi ateliere de formare în domeniul voluntariatului, cu participare activă în programe de ecologie, asistenţă socială, ajutor în accidente şi calamităţi, adăposturi pentru animale etc., în colaborare cu autorităţile competente.

 

Toate activităţile menţionate anterior au fost organizate atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

 

Din 1975 până în 1991, a avut şi responsabilitatea de coordonator al activităţilor Noii Acropole din Europa. În 1991, după moartea fondatorului instituţiei, profesorul Jorge Angel Livraga, a fost aleasă Director internaţional al organizaţiei, asumându-şi gestiunea şi coordonarea activităţilor culturale şi educative ale Noii Acropole la nivel internaţional.

 

Publicaţii

 

A publicat numeroase articole în reviste şi alte periodice, abordând teme din domeniul filosofiei, muzicii, istoriei şi culturii în general.

 

Ca directoare şi fondatoare (în 1972) a revistei Caiete de cultură din Spania, publică numeroase articole şi serii tematice precumÎntre noiLa sfârşitul zileiCeva de povestitSă ne întrebăm, dedicate promovării filosofiei ca disciplină aplicată în viaţa cotidiană.

 

Din anul 2000, conduce şi revista Sfinxul, publicaţie de largă difuzare în Spania şi în multe ţări din America Latină.

 

 

Cărţi şi manuale publicate

 

A scris peste 30 de cărţi şi manuale din tematica filosofiei practice, psihologiei, civilizaţiilor antice, astrologiei, etc. Remarcăm, printre ele:

 • Jocurile Mayei (Madrid, prima ediţie în 1980, a doua ediţie în 1982)
 • Azi am văzut (Madrid)
 • Mi s-a spus că... (Madrid, prima ediţie în 1984)
 • Eroul cotidian (Madrid, prima ediţie în 1996, a doua ediţie în 2002)
 • Iubirea platonică şi dragostea fizică (Lima, 1998)
 • De ce să credem în reîncarnare? (Lima, 1999)
 • Motive pentru a privi viaţa cu optimism (Lima, 1999)
 • Arta de a şti să alegi (Lima, 2002)
 • Frumuseţea metafizică a femeii (Lima, 2002)
 • Sufletul femeii (Madrid, 2002)
 • Libertate şi inexorabilitate (Madrid, 2002)
 • Caracterul conform aştrilor (Madrid, 2002)
 • Esoterismul practic (Madrid, 2002)
 • Viaţa de după moarte (Madrid, 2002)
 • Filosofie pentru viaţă (Madrid, 2005)
 • Ce să facem cu inima şi cu mintea? (Madrid, 2005)
 • Oare sunt în mod autentic liber? (Lima, 2005)
 • Cugetări (Lima, 2007)

 

Toate acestea au fost publicate în spaniolă şi traduse în franceză, engleză, germană, turcă, rusă, cehă, portugheză, greacă şi în alte limbi.

 

Din 1995, coordonează publicarea unui anuar de activităţi al Noii Acropole, care reuneşte sinteze ale acţiunii acestei instituţii în cele 48 de ţări în care s-au deschis centre, ilustrând acţiunea directă şi implicarea organizaţiei în societate, în domeniul culturii, ecologiei, muzicii, medicinii, artelor marţiale şi problemelor sociale. Rolul anuarului este de a releva spiritul de unitate în diversitate care animă toate aceste acţiuni, pentru a căror însufleţire şi îndeplinire lucrează doamna Guzmán de peste 40 de ani.

 

Anuarul de activităţi este publicat în spaniolă şi engleză şi se distribuie în întreaga lume, atât la nivel privat, cât şi instituţional.

 

 

Recunoaştere

 

Pentru activitatea domniei sale în calitate de director al Noii Acropole, a primit în 1980 Medalia de argint în arte, ştiinţe şi litere din partea Societăţii Academice pentru Educaţie şi Încurajare, patronată de Academia Franceză.

 

 

Mesajul președintelui de onoare

 

Nu putem să nu menţionăm criza economică ce a afectat în diverse moduri atât de multe persoane din lume.

 

Pe de o parte, am descoperit, drept consecinţă a modelului socio-economic adoptat în ultimele decenii, că ciclurile progresului material ne afectează vieţile mai profund decât ne-am fi imaginat sau dorit.

 

Pe de altă parte, criza ne-a oferit o ocazie potrivită pentru a descoperi că fiinţele umane au alte valori, pe care se pot sprijini în momentele dificile. Filosofia înţeleasă ca stil de viaţă ne-a ajutat să ne reamintim de întrebările atemporale şi să revenim asupra răspunsurilor valabile, pe care trecerea timpului nu le-a deposedat deloc de relevanţă, ci dimpotrivă.

 

Astăzi, ca întotdeauna, rămâne la fel de importantă întrebarea cine suntem, de ce existăm, ce rol avem în istoria care se ţese zi de zi.

 

Ar fi mult prea trist să considerăm că unicul nostru scop este să supravieţuim acceptabil sau să facem efortul de a supravieţui la un nivel cât mai confortabil, urmărind posesiuni nu întotdeauna posibil de dobândit.

 

Nu contestăm importanţa bunurilor materiale indispensabile. Însă există atât de multe persoane care deţin mai mult decât se poate imagina şi totuşi nu au reuşit să depăşească suferinţa sau nefericirea.

 

Pe de altă parte, există şi oameni care dispun doar de strictul necesar, ba poate chiar mai puţin, şi îşi cuceresc totuşi liniştea interioară prin cultivarea valorilor umane autentice.

 

În calitate de filosofi şi aspiranţi la cunoaşterea corectă, am confirmat prin experienţă ideea că Binele, Frumosul, Adevărul şi Justeţea rămân în continuare elemente esenţiale pentru cucerirea fericirii.

 

Filosofia şi fericirea au multe puncte comune.

 

Iar crizele sunt situaţii speciale în care putem descoperi aceste similitudini, putem depăşi dificultăţile şi ne putem depăşi propriul grad de dezvoltare morală şi spirituală.

 

Merită să amintim aici gândul remarcabil al omului de ştiinţă şi filosofului Albert Einstein:

 

„Criza este cea mai mare binecuvântare pentru oameni şi ţări, căci este aducătoare de progres. Creativitatea se naşte din nelinişte, la fel cum ziua se naşte din întunericul nopţii. În toiul crizei se manifestă ingeniozitatea, descoperirile şi marile strategii. Cel ce depăşeşte criza se depăşeşte pe sine fără să fie depăşit de circumstanţe. Cel ce pune pe seama crizei propriile eşecuri şi lipsuri îşi îngrădeşte talentul şi acordă mai mare importanţă problemelor decât soluţiilor... Fără criză, nu există nici provocări, iar fără provocări viaţa devine o rutină, o lentă agonie. Fără criză nu există merite... Să punem capăt o dată pentru totdeauna singurei crize cu adevărat primejdioase, şi anume tragicului refuz de a lupta pentru depăşirea dificultăţilor.”

 

În armonie cu aceste idei, Noua Acropolă promovează talentul şi creativitatea, precum şi posibilităţile oferite de o filosofie vitală, astfel încât capacităţile indivizilor să se dezvolte în beneficiul întregii omeniri.