De ce am ales voluntariatul?
Cultura voluntariatului face parte din proiectul umanist-filosofic promovat de Noua Acropolă şi provine dintr-o solidaritate adânc înrădăcinată şi din angajamentul faţă de problemele şi nevoile actuale. Voluntariatul reprezintă expresia naturală a spiritului de unire cu viaţa şi omenirea, care se manifestă în practicarea valorilor precum lipsa egoismului, angajamentul şi lupta pentru binele comun.
Noua Acropolă încurajează realizarea de proiecte şi grupuri de voluntari în toată lumea, la nivel local şi internaţional. Promovează, de asemenea, cooperarea cu organizaţii de voluntariat, publice şi private, din diferite domenii, precum GEA, UNICEF, Manos Unidas, Crucea Roşie etc.
VOLUNTARIATUL
Noua Acropolă propune societăţii un mediu în care se pot practica valori ca solidaritatea, toleranţa şi responsabilitatea, cu scopul de a se ajunge la un mod de acţiune corect, atât din punct de vedere civic, cât şi uman. Cultura voluntariatului face parte din formarea filosofică pe care o propune Noua Acropolă. Prin voluntariat, membrii şi simpatizanţii Noii Acropole îşi exprimă angajamentul social prin acţiuni umanitare, proiecte sociale şi educaţionale (pentru cei mai nevoiaşi, pentru vârstnici etc.), activităţi ecologice şi restaurări ale patrimoniului, organizate exclusiv de către membrii asociaţiei sau în colaborare cu alte organizaţii, precum şi cu numeroase ONG-uri internaţionale.
„OINA îşi reia angajamentul faţă de societatea actuală de a desfăşura acţiuni de solidaritate în diferite locuri de pe glob, acolo unde catastrofele naturale, sărăcia, discriminarea sau nedreptatea lovesc populaţia cea mai dezavantajată a societăţii.” (Declaraţia Adunării generale, 2006)
Vocaţia transformatoare a filosofiei promovate de Noua Acropolă se reflectă în programele sale de voluntariat, care reprezintă un element de identitate, cu o creştere semnificativă în ultimii ani. De aceea ne bazăm pe colaborarea cu Grupurile de Ecologie Activă (GEA), înfiinţate în multe ţări, şi astfel reuşim să oferim acestor acţiuni o organizare flexibilă, eficientă şi cu maximă operativitate în cazurile de urgenţă. În programele concepute de OINA se acordă o atenţie şi o grijă specială formării voluntarilor, atât din punct de vedere etic, cât şi din punct de vedere al pregătirii practice.