x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Piramidele din America de Sud

Túcume este un sit pre-hispanic din Peru, cu o suprafață de peste 220 hectare, care cuprinde 26 de piramide mari și movile, construite din cărămizi de pământ, cu rol ceremonial și religios. Construite de cultura Lambayeque în 1000 d.H., au fost integrate ulterior în Imperiul Incaș.

Huaca 1 este o piramidă în trepte, cu o rampă de acces îngustă care face un unghi drept cu fațada. Două piețe sunt legate de piramidă, înconjurate de pereți înalți, precum și câteva anexe. Una dintre ele este cunoscută drept „Clădirea în formă de clopot”, fiind un exemplu extraordinar de arhitectură andină cu pereți suprapuși. În vârf, Huaca 1 are încăperi folosite drept sediu de conducătorii Lambayeque. Ploile și inundațiile severe au afectat puternic aceste piramide.

Caral este cel mai mare sit istoric din regiunea Anzilor, situat la 200 km nord de Lima. A fost locuit între anii 2600 – 2000 î.H., când cuprindea o suprafață de peste 60 hectare și adăpostea peste 3000 de locuitori. Modelul de arhitectură urbană din Caral a stat la baza primelor orașe, fiind adoptat de civilizațiile andine care s-au succedat de-a lungul a patru milenii. Marea Piramidă acoperă o suprafață egală cu patru terenuri de fotbal și are 18 metri înălțime.

 

Imaginea: „PirámidesTúcume lou", sub licență CC BY-SA 3.0 via Commons.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pir%C3%A1midesT%C3%BAcume_lou.jpg#/media/File:Pir%C3%A1midesT%C3%BAcume_lou.jpg