x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Ziua Filosofiei 2023

NOUA ACROPOLĂ ORADEA

18 noiembrie 2023

 

În fiecare an, Organizația Internațională Noua Acropola celebrează în filialele sale Ziua Mondiala a Filosofiei. Inițiativa aniversării acestei zile aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) deoarece filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere.

În 18 noiembrie, în filiala din Oradea, s-a prezentat un eveniment dedicat acestei celebrări, intitulat “Exerciții de filosofie antică”. În cadrul lui, pe lângă ideile prezentate în școala de filosofie Noua Acropolă, a fost ales ca și referință volumul academicianului și filosofului francez Pierre Hadot - "Exerciții spirituale și filosofia antică".

Linia discuțiilor a fost ghidată de ideile: “filosofia constă într-o artă de a trăi, într-o atitudine concretă, într-un stil de viață determinat, care angajează existența întreagă” și trăirea filosofiei este “o convertire care afectează viața în întregime, care transformă ființa celui ce o împlinește, care ne face să trecem de la o viața lipsită de autenticitate, obturată de necunoaștere, măcinată de griji - spre o viață autentică, spre o trăire în care omul are parte de conștiința de sine, se bucură de o viziune asupra lumii, de pace și de libertate interioară.”