x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Delia Steinberg Guzman, preşedintele onorific al Noua Acropolă, a încetat din viaţă

NOUA ACROPOLĂ BUCUREșTI

15 august 2023

Vă informăm cu mare tristețe că profesoara Delia Steinberg Guzmán a decedat în Spania. Dânsa a fost timp de 29 de ani Președinta Organizației Internaționale Noua Acropolă, iar după numirea actualului Președinte, Jose Carlos Adelantado Puchal, a exercitat funcția de Președintă onorifică.

Între anii 1972 și 1991, cât a fost directoare a Noii Acropole din Spania, activitatea acestei instituții a fost remarcabilă, extinzându-se în toată țara (peste treizeci de orașe).

​Din 1975 și până în 1991, a coordonat activitățile Noii Acropole în Europa. După moartea în 1991 a fondatorului, profesorul Jorge Ángel Livraga Rizzi, a fost aleasă în funcția de Președintă Internațională a Noii Acropole, asumându-și datoria de a gestiona și de a coordona activitățile culturale și formative ale instituției în peste cincizeci de țări în care aceasta este prezentă.

​A publicat numeroase articole în reviste și periodice despre subiecte legate de filosofie, muzică, istorie și cultură în general.

​În anul 1972 a fondat și a condus în Spania revista „Caiete de Cultură” unde a publicat numeroase articole și seriale tematice, precum „Între noi”, „La sfârșitul zilei”, „O temă pentru a povesti”, „Să ne întrebăm”, dedicate promovării și punerii în aplicare a filosofiei în viața cotidiană.

A scris și a publicat în limba spaniolă peste 30 de cărți și manuale din tematica filosofiei practice, psihologiei, civilizațiilor antice, astrologiei etc., lucrări care au fost traduse în limba franceză, engleză, germană, rusă, portugheză, greacă și în altele. Remarcăm, printre ele:

• Jocurile Mayei (Madrid, prima ediție în 1980, a doua ediție în 1982)

• Azi am văzut (Madrid, prima ediție)

• Mi s-a spus că... (Madrid, prima ediție în 1984)

• Eroul cotidian (Madrid, prima ediție în 1996, a doua ediție în 2002)

• Arta de a ști să alegi (Lima, 2002)

• Frumusețea metafizică a femeii (Lima, 2002)

• Filosofie pentru viață (Madrid, 2005)

Pentru activitatea sa în calitate de directoare a Noii Acropole, Delia Steinberg Guzmán a primit în 1980 Medalia de Argint în Arte, Științe și Litere, acordată de Societatea Academică pentru Educație și Promovarea Culturii, recunoscută de Academia Franceză.

În cursul întregii sale vieți a promovat neobosită și cu multă convingere valorile umaniste și spirituale ale filosofiei. Luciditatea și seninătatea ei au inspirat mii de persoane, indiferent de deosebirile lingvistice și culturale. Pentru toți cei care au cunoscut-o, a fost indiscutabil o doamnă excepțională, un exemplu de umanitate și înțelepciune.