x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Ziua Internațională a filosofiei - Interese umane: Sensul vieții

EVENIMENT CU INTRARE LIBERĂ

Palatul Culturii Iași, sala "Ștefan Procopiu": Sâmbătă, 16 noiembrie 2019

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

0741 394 303

na-iasi@noua-acropola.ro

În fiecare an, în luna noiembrie, Ziua Internațională a Filosofiei oferă prilejul întâlnirii cu multiplele modalități de căutare a adevărului, urmate atât în cursul istoriei cât și în epoca contemporană.

La origine, în Grecia antică, începând cu școlile presocratice și până la Academia lui Platon, filosofia a fost înțeleasă ca o teorie și, totodată, o aplicare practică a cunoașterii dobândite. Înțelepciunea înseamnă, în această ordine de idei, armonia dintre viața interioară sau reflecția intelectuală și practica vieții și, mai ales, între cunoașterea de sine (prin auto-reflecție) și conducerea de sine.

Prin urmare, filosofia se referă, în accepția clasică, la trezirea intelectuală și afirmarea individului capabil să judece, să ia decizii și să-și asume responsabilitate, la libertatea conștiinței și orizonturi nemărginite ale cunoașterii.

Cu siguranță niciodată nu va fi epuizată setea de cunoaștere și de adevăr. La fel cum observăm prezența câtorva constante invariabile – mereu aceleași – în toate fenomenele din natura (chiar dacă manifestările lor sunt quasi infinite și minunat de diferite), tot așa dincolo de toate deosebirile și singularitatea fiecărei persoane totuși cu toții ne întâlnim cu interesele și valorile permanente ale ființei umane.

Destin, viață și moarte, libertate, limitare și eliberare, fericire, tinerețe, dragoste, evoluție, frumusețe sunt temele cu care se întâlnește fiecare om, iar în funcție de interpretarea lor este și calitatea vieții trăite.

Cum spuneau înțelepții din vechime, cheia fericirii și a succesului se află în noi, în conștiința noastră umană și nu în circumstanțele timpului care trece.

Prelegerea va avea loc sâmbătă 16 noiembrie, de la ora 14 în sala ”Ștefan Procopiu” din cadrul Palatului Culturii.

Prezintă Ivo Ivanovici.

Informații suplimentare la numărul de telefon 0741.394.303.

Intrarea este liberă!