x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Vulturul

Vulturul reprezintă unul dintre simbolurile cele mai vechi ale umanităţii. Grecii şi persanii l-au consacrat soarelui, ca simbol al elevării şi al spiritului, identificat cu astrul suprem, emblemă a principiului spiritual. Pentru greci, vulturul era simbolul lui Zeus. Druizii îl considerau simbol al celui Atotputernic care veghează din Ceruri.

Vulturul este o pasăre diurnă, a cărei viaţă este asociată cu lumina şi cu elementele Foc şi Apă. Zborul său neînfricat, rapiditatea şi familiaritatea cu tunetele şi fulgerele, sunt atribute ale zeilor creatori. De asemenea, el este simbolul nobleţei înnăscute, al puterii şi războiului. Aşa cum leul e rege pe pământ, vulturul este regele cerului. Ca pasăre iniţiatică, el zboară de la o lume la alta, regenerând şi ghidând sufletele.

Din timpuri preistorice, vulturul este un simbol colectiv al tăriei şi puterii. Fiind transmis creştinilor în perioada Cruciadelor, a fost  inclus în stemele regilor şi împăraţilor europeni. Vulturul cu două capete reprezintă o întărire a simbolului şi o dublare a puterilor sale.

În Biblie, Vulturul este asociat cu Sfântul Ioan Evanghelistul, datorită percepţiei sale directe a luminii intelectuale şi a inspiraţiei.

În India antică, vulturul este Garuda, o pasăre gigantică de natură solară, menţionată în Ramayana ca armăsar al lui Vishnu, care este cea de-a Doua Persoană a trinităţii indiene, alcătuită din Brahma, Vishnu şi Shiva.

În Roma, vulturul stă pe sceptrul lui Jupiter şi se asigură că voia acestuia este cunoscută muritorilor. El apare pe monede ca simbol emblematic al legiunilor şi puterii Imperiului.

În Persia (Iran), vulturul este simbolul victoriei perşilor asupra mezilor, victorie pe care a prevestit-o zburând deasupra câmpului de luptă.

În Mexic, vulturul este un vechi zeu al vegetaţiei, asociat cu jaguarul, simbolul forţelor telurice şi al întunericului materiei, în timp ce zeul-pasăre reprezintă cerul şi lumina, spiritul ceresc. El îşi oferă puterea Războinicilor Vulturi, elita războinicilor azteci. Împăratul aztec purta pene de vultur care decorau, de asemenea, tronul său ceremonial.

 

Imaginea: „Perseverența”. Drepturi de autor: Lois Bryan.