x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Templul egiptean - simbolism

Fondarea templului - repetarea creației

 

Fiecare templu este o replică a cosmosului și a creației. Ritualul său de întemeiere va determina orientarea și simbolismul specific al acestuia. Axa templului desemnează traiectoria Zeului în Cer și pe Pământ.

 

De exemplu, templul lui Sothis din insula Elephantina este orientat către răsăritul stelei Sirius. Templul din Abu Simel pare poziționat astfel încât, de doua ori pe an, soarele la răsărit iluminează statuia zeului și încăperile cele mai sacre ale templului.

 

Egiptenii au trasat un meridian, având grijă să împartă țara exact la jumătate, trecând prin orașul Behdet de pe coasta Mării Mediterane, intersectând o insulă a Nilului din apropierea Marii Piramide și apoi a doua cataractă a Nilului. Era considerată o direcție sacră, iar multe așezări religioase au fost construite în raport cu acest meridian. Alegerea locului templelor ținea cont de aceste axe, indicate clar de prezența unor pietre pe care erau notate coordonatele de raportare la centrele sacre.

 

Un drum sacru unește în linie dreaptă sanctuarul din interiorul templului cu „orizontul zeului” și constituie traseul procesiunii ce permite divinității să coboare pentru a vizita lumea terestră.

 

 

Planul templului

 

În mod ritualic, templul este situat perpendicular pe Nil, formând astfel o cale sacră în formă de cruce. În fața pilonilor tronează statui colosale ale faraonului așezat. Talia lor gigantică semnifică puterea acestuia și rolul de protector al regatului. Discul solar situat deasupra intrării principale dintre cei doi piloni simbolizează traiectoria luminii și izbânda sa asupra tenebrelor.

 

Podeaua templului se înață progresiv, de la curtea interioară până la sanctuar, așa cum a ieșit pământul inițial din apele primordiale reprezentate de ziduri.

 

Faraonul Amenophis III a scris că templul este precum lumina divină care apare la orizont. Într-adevăr, pe măsură ce se avansează în interiorul său, templul seamănă cu un obelisc culcat. Podeaua urcă, acoperișul coboară si pereții se apropie. Totul converge într-un singur punct: Sfântă sfintelor, sanctuarul, izvor de energie si lumină, unde se găsește zeul.

 

La nivelul planului vertical al templului se identifică o diviziune în trei regiuni: podeaua este lumea lui Geb, Pământul, Coloanele reprezintă lumea intermediară a lui Shu, Atmosfera luminoasă care susține cerul și îi permite comunicarea cu pământul. Acoperișul amintește de lumea celestă a lui Nut sau în care navighează stelele. Capelele situate pe terasa templelor sunt ascunse.

 

 

Cultul în temple

 

Cultul în temple este un răspuns al omului la existența zeilor. Este un dialog realizat prin cuvânt și prin gesturi ritualice. Prin intermediul ceremoniilor se aducea recunoștință pentru binele acordat oamenilor de către zei.

 

Astfel, templul egiptean este o reprezentare a eternității și a justeței divine pe care oamenii o recunosc și o reflectă pe Pământ prin împlinirea destinului propriu.

 

Imaginea: Sală hipostilă, templu egiptean.