x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Piramide din Egipt

Piramida - monumentul emblematic al civilizației egiptene

În Egipt s-au ridicat peste 100 de piramide de toate dimensiunile, în Gizeh, Saqqara, Meidum, Dahshur, Abu Rawah etc. Cele mai mari și desăvârșite sunt piramidele lui Kheops, Kephren și Mykerinos din dinastia a IV-a (2650 - 2450 î.H.). Toate piramidele au fost construite pe malul vestic al Nilului, unde apune soarele, spațiu consacrat lumii morților.

 

Piramida de la Saqqara

Prima piramidă, construită la Saqqara în perioada domniei faraonului Djoser de către arhitectul și medicul-mag Imhotep, a derivat din suprapunerea a șase mastabe (piramide retezate) de mărime descrescătoare. Aspectul de „trepte” simboliza scara pe care sufletul uman urcă spre cer, către zeul Ra. Era cel mai mare complex funerar construit până atunci.

 

Piramida de la Maidum

Construită de faraonul Snefru, primul rege din dinastia a IV-a, cu circa 2.600 de ani î.H., piramida are șapte niveluri și înălțimea de 92 de metri. Este prima piramidă egipteană cu o cameră mortuară deasupra solului, mai aproape de Zeul Soare Ra. Înainte de moartea lui Snefru, cele trei trepte inferioare ale monumentului au fost umplute pentru a forma laturile netede ale unei piramide clasice. Astăzi, numai cele trei trepte din vârf sunt vizibile deasupra nisipului.

 

Piramida de la Dashur

Piramida cu dublă înclinare a lui Snefru de la Dahshur, numită și Piramida Turtită, poartă acest nume deoarece la început a fost concepută cu un unghi de 58 de grade, dar a fost finalizată la un unghi de 43. Construită de faraonul Snefru cu 2.600 de ani î.H., este prima încercare de a construi o piramidă cu laturile drepte, însă lipsa stabilității a influențat probabil arhitecții, care au schimbat unghiul piramidei la jumătatea construcției. Această a doua piramidă a lui Snefru are două camere mortuare, fiecare cu intrare separată, fapt fără precedent până atunci.

 

Piramida roșie

Cea de-a treia piramidă a lui Snefru a fost construită la mai puțin de 1 km de Piramida Turtită și reprezintă desăvârșirea formelor celor anterioare - Piramida Roșie. A fost realizată printr-o tehnică de construcție asemănătoare cu cele folosite la piramidele ulterioare din Gizeh, ale lui Kheops, Kephren și Mykerinos.

 

Imaginea: „Kheops-Pyramid", Egipt, sub licență CC BY 2.5 via Commons. Drepturi de autor: Nina.

 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kheops-Pyramid.jpg#/media/File:Kheops-Pyramid.jpg