x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Epistolele lui Seneca către Lucilius: în căutarea omului filosof

EVENIMENT CU INTRARE LIBERĂ

Live pe pagina de facebook Noua Acropola Cluj: 29 noiembrie 2020

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

0740.066.658

na-cluj@noua-acropola.ro

Vă invităm, duminică, la o întâlnire cu câteva dintre ideile filosofului stoic Lucius Anneo Seneca. Acesta, în ultimii ani din viață, s-a retras din activitatea publică și a început să scrie cele 124 de epistole către Lucilius, o adevărată colecție de maxime, reflecții și învățături despre frumusețea filosofiei și practica virtuților.

Omul, în viziunea lui Seneca, are datoria să învețe cât trăiește. Scopul acestui demers este descoperirea înțelepciunii prin intermediul a ceea ce îi este propriu, adică prin rațiune. Din perspectiva lui, “rațiunea desăvârșită se numește virtute și coincide cu ceea ce este moral.” Trăirea acestor “puteri ale sufletului” construiește omul vrednic, responsabil de faptele sale și care-și croiește destinul după dictatul propriei conștiințe.

Așa cum coroana unui arbore este bogată datorită unui trunchi sănătos, așa și viața unui om este armonioasă datorită victoriilor interioare.

Astfel, filosofia este văzută ca un mod de viață, ca o adevărată terapie pentru suflet, bogată în cugetări care ne ajută să ne cunoaștem pe noi înșine.

Cu speranța că aceste câteva idei v-au stârnit curiozitatea, vă așteptăm să “răsfoim” împreună paginile acestor epistole!
Eveniment online, participare liberă.