x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Despre destin și determinare

Într-o mare universitate, un profesor pregătea studenții pentru examenul de absolvire. Aveau de trecut multe probe și de el depindea viața profesională a fiecăruia dintre ei. Tinerii știau multe lucruri, câștigaseră în trecut toate competițiile, dar, de data aceasta, mult prea încrezători în forțele lor, nu se mai ocupară prea mult de pregătire, astfel că păreau să obțină rezultate tot mai slabe cu fiecare probă care se succeda. Profesorul prevăzu dezastrul și cu doar două zile înainte de examenul final, i-a chemat și le-a spus:

– Am decis să apeleze la arma secretă pe care au folosit-o cei mai mari profesori ai acestei universități. Priviți această monedă veche dăruită de fondatorul nostru și pe care nu o putem folosi decât o dată în viață. Este moneda magică a destinului. Nicio universitate din lume nu mai deține așa ceva. De ea depinde întreaga noastră înțelepciune și voi ați fost aleși să aveți parte de acest imens privilegiu. Voi arunca această monedă. Dacă este cap, veți trece examenul și veți onora universitatea. Dacă este pajură, veți pierde și toate eforturile noastre vor fi fost zadarnice. Destinul vostru se va dezvălui acum. Pregătiți-vă.

Profesorul aruncă moneda în aer și cu toții o priviră cu atenție cum căzu înapoi.

– E cap. Sunteți salvați!

Studenții fură atât de bucuroși și plini de încredere încât, așa cum le dezvăluise gestul magic al profesorului, au avut cele mai bune rezultate din țară. La petrecerea de final, îl chemară pe profesor să-i mulțumescă și spuseră aproape în cor:

– Ne-am speriat degraba. Nimeni nu ne poate schimba destinul.

– Așa este, le răspunse profesorului și se îndepărtă zâmbind, aruncându-le moneda magică. Când o ridicară, studenții o priviră uimiți: avea capete pe ambele părți.