x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Corbul

Negrul penelor sale şi strigătul de jale fac din corb, care se hrăneşte cu stârvuri, o pasăre prevestitoare a necazurilor.

Această semnificaţie îi este atribuită şi în China, chiar dacă poporul chinez consideră corbul şi ca simbol al recunoștinței filiale, ţinând cont de faptul că îşi hrăneşte părinţii.

Şi în Japonia, corbul este privit din perspectiva afecţiunii filiale. El este considerat şi mesager al zeilor, prevestitor al victoriilor ce vor urma. Fiind o vietate solară, este reprezentat cao pasăre roşie.

În vechea Indie, Mahabharata îl consideră mesagerul morţii.

În cartea Genezei, corbul este simbolul clarviziunii. Noe îl trimite să vadă dacă pământul s-a arătat deasupra apelor Potopului.

În Grecia antică, era pasărea sacră a lui Apolo. Conform lui Strabon, corbii au indicat locul pietrei centrale (Omphalos) de la Delphi. Pindar susține că acestă sarcină a fost îndeplinită de vulturi, iar Plutarh consideră că a fost realizată de lebede. Corbul este o pasăre legată de cultul lui Mithra.

Pentru celţi, este o pasăre sacră, cu rol profetic. Potrivit lui Pseudo-Plutarh, numele oraşului Lyon, Lugdunum, se traduce prin ,,Dealul Corbului” şi nu prin ,,Dealul Lug“ – pentru că zborul corbilor a indicat întemeietorilor locul în care să construiască oraşul.

Corbul era sacru şi pentru gali.

În mitologia germană, corbii îl însoţeau pe Wotan.

În mitologia scandinavă doi corbi stau deasupra tronului lui Odin: Hugin (Mintea) şi Munnin (Memoria).

Pentru indienii nord-americani corbul e personificarea fulgerului şi a vântului, la fel ca şi la mayaşi, în Popol-Vuh.

Apariţia lui în vis e considerată ca semn nefast. El se roteşte sumbru deasupra câmpurilor de luptă. De asemenea, corbul reprezintă solitudinea şi izolarea voluntară.

Simbolul corbului e plin de contradicţii: e o pasăre solară şi lugubră în acelaşi timp; este mesagerul morţii, dar poate să şi protejeze. Această ambivalenţă a simbolului corbului se datorează variatelor sale calități fizice.

 

Imaginea: Corb în zbor. Drepturi de autor: Tess Garman.