x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Conferință: Drumul cunoașterii din Antichitate spre Renaștere

EVENIMENT CU INTRARE LIBERĂ

Biblioteca Metropolitană București, Str. Tache Ionescu nr.4: 30 mai 2023, ora 17:00

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

031 4052024 Mobil: 0723 332 633

na-bucuresti@noua-acropola.ro

Fenomenul istoric si cultural al Renasterii reprezinta un punct de referinta pentru intreaga civilizatie europeana. Constituie renasterea interesului pentru ideile si tezaurul de intelepciune al omenirii, ale caror expresii atinsesera anterior un apogeu in lumea antichitatii greco-romane.

Drumul lung si ocolit al cunoasterii filosofice, stiintifice si artistice dupa caderea Imperiului Roman, de-a lungul intunecatului Ev Mediu european pana in zorii Renasterii, trece prin renumite centre de invatatura si cercetare si Egipt si Asia Mica: Alexandria, Efes, Pergam, Antiohia, Constantinopol, Bagdad, pentru ca apoi sa faca un salt pana in Spania, la Cordoba si Toledo, sau in Italia de Sud, la Salerno si Palermo. Operele recuperate au fost traduse din greaca si latina, in siriaca, persana, araba si apoi convertite din nou in latina si alte limbi europene.

Aproape 1000 de ani s-au ingemanat filiere de transmitere a intelepciunii pastrate in Orient si Occident intr-un nou creuzet al cunoasterii din care s-au alimentat si inspirat toate mintile deschise catre intelegere si progres, dincolo de cadrele concrete geografice, istorice, politice sau religioase.

Ceea ce traim azi se sprijina pe trecut si se proiecteaza spre viitor. Intelegerea parcursului istoric si cultural ce ne-a precedat este o buna premiza pentru construirea constienta a unu viitor favorabil pentru evolutia fiintei umane.

Prezintă: Anca Păunescu