x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Zilele porților deschise ale filosofiei în București

NOUA ACROPOLĂ BUCUREșTI

2 decembrie 2017

În prima parte a programului au fost proiectate filme documentare despre Egiptul Antic, urmate de ateliere de pictură egipteană pe basoreliefuri, unde ne-am întâlnit cu armonia culorilor, puritatea liniilor și semnificația simbolurilor acestei civilizații strălucitoare.

Seria activităților artistice a continuat cu o scenetă, muzică și poezie inspirate din Filosofia Renașterii. Mișcarea Renascentistă a reflectat renașterea umană interioară, întruchipată de marile personalități ale Academiei Platonice din Florența, adevărate modele umane ce au reușit să schimbe cursul istoriei, să aducă lumina spiritului în Europa și care continuă să ne inspire prin ideile înalte și astăzi.

Despre rolul educației pentru o viață împlinită a vorbit Prof. Ivo Ivanovici, directorul Asociației Noua Acropolă din România, iar destinul eroic al ființei umane a fost exemplificat în sceneta Mitul lui Heracle, o adaptare pentru omul contemporan ce are ca temă depășirea încercărilor vieții cu care fiecare ființă umană se confruntă și pe marginea căreia am discutat în cadrul mesei rotunde ce a urmat. A doua seară s-a încheiat cu prezentarea câtorva cărți editate de Noua Acropolă, a căror tematică a subliniat valoarea filosofiei pentru omul de azi: Eroul cotidian și Filosofia pentru viață de Prof. Delia Steinberg Guzman, Despre timp, destin și libertatea alegerii de Prof. Ivo Ivanovici.

În următorul week-end am călătorit în Orient, cu ajutorul filosofiei budiste care ne propune să găsim echilibrul și să trăim o viață corectă, împlinind Calea Nobilă cu Opt Brațe, prin intermediul dialogurilor Zen și al poeziilor Haiku ce traduc simplitatea, armonia și naturalețea în versuri și principii de viață.

În ultima seară am discutat pe marginea textelor filosofilor stoici Epictet și Marcus Aurelius, care ne oferă idei valoroase și modele demne de urmat în confruntarea cu circumstanțele vieții contemporane. Evenimentul s-a încheiat cu o audiție muzicală Chopin, a cărui creație exprimă deopotrivă sinceritatea trăirilor sufletului uman, dar și curajul, patriotismul și dragostea de viață care l-au animat pe acest compozitor, ce a dus până la perfecțiune tehnica și arta pianisticii.

Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și ne-au însoțit în această călătorie pe meleagurile ideilor nobile, ale armoniei și frumuseții, pe care dorim să le aducem în mai mare măsură în viața noastră.