x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

╚Üin├ónd cont de gravitatea ╚Öi imprevizibilitatea modului de r─âsp├óndire a actualei epidemii de coronavirus (COVID-19), ├«ncep├ónd cu ziua de vineri, 13.03.2020, se ├«ntrerupe p├ón─â ├«n 30.04.2020 (cu posibilitatea prelungirii perioadei de ├«ntrerupere) desf─â╚Öurarea tuturor activit─â╚Ťilor publice (conferin╚Ťe, expozi╚Ťii, mese rotunde, conversa╚Ťii filosofice, ac╚Ťiuni de voluntariat social sau de ecologie etc.), precum ╚Öi a cursurilor ╚Öi a altor forme de activitate pentru grupuri de participan╚Ťi ├«n spa╚Ťiile externe ╚Öi ├«n interiorul tuturor sediilor NA ├«n Rom├ónia (Bucure╚Öti, Arad, Cluj Napoca, Constan╚Ťa, Ia╚Öi, Oradea ╚Öi Timi╚Öoara). Vom ├«ncerca s─â p─âstr─âm leg─âtura prin mijloace de comunicare electronice ╚Öi, dac─â situa╚Ťia de criz─â se va prelungi, vom asigura continuitatea cursurilor (╚Öi, ├«n m─âsura posibilului, a altor forme de colaborare) cu ajutorul mijloacelor de comunicare audio-vizual─â existente (Skype etc.).

V─â rug─âm s─â ne contacta╚Ťi pentru toate informa╚Ťiile suplimentare.

Ivo Ivanovici, director.

Spiritul olimpic în sport și în viață

NOUA ACROPOL─é ORADEA

2 martie 2020

Miercuri, 19 februarie, a avut loc, în parteneriat cu Comuniteca - Fundația Comunitară Oradea, la sala Atelier a magazinului Crișul, prelegerea „Spiritul olimpic în sport și în viață … idei inspirate de Pierre de Coubertin”, susţinută de Andreea Neacşu.

Pornind de la contextul istoric, războiul franco-prusac, în care a trăit Pierre de Coubertin, a fost prezentată viața, vasta pregătire și cea mai mare realizare a sa, făcută împreună cu Comitetul Olimpic Internațional(1894), reintroducerea Jocurilor Olimpice moderne(1896), cu scopul de a promova pacea și buna înțelegere între oameni și nații.

A fost observată, în Oda sportului, viziunea lui Coubertin privind importanța păcii. Pornind de la distincția făcută de Coubertin între cele două tipuri de competiție: competiția excesivă și competiția moderată, s-a prezentat modul în care filosofia tratează aceste teme și au avut loc discuții cu privire la cazuri concrete de competiții ce se desfășoară în activitatea unor participanți. Apoi, s-a analizat marea problemă a omului de a selecta și prioritiza ce contează - rezultatul a fost alegerea conștientă, aleg și știu la ce renunț.

În ultima parte, participanții au dezbătut cele șase principii ale olimpismului promovate de Pierre de Coubertin și ideile inspirate de acestea:

  • egalitatea de șanse – spiritul dreptății;
  • amatorismul – acțiunea din voință, voluntariatul;
  • contează participarea, nu victoria - contează procesul, nu rezultatul – echilibrul interior;
  • disciplina și cunoașterea de sine – autocontrol și autodisciplină;
  • internaționalismul – cunoașterea, prin activități comune, înlătură barierele dintre oameni;
  • respectul pentru ceilalți, prieteni și oponenți – asistență reciprocă bazată pe camaraderie, datorită adversarului pot să devin mai bun.