x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Spiritul olimpic în sport și în viață

NOUA ACROPOLĂ ORADEA

2 martie 2020

Miercuri, 19 februarie, a avut loc, în parteneriat cu Comuniteca - Fundația Comunitară Oradea, la sala Atelier a magazinului Crișul, prelegerea „Spiritul olimpic în sport și în viață … idei inspirate de Pierre de Coubertin”, susţinută de Andreea Neacşu.

Pornind de la contextul istoric, războiul franco-prusac, în care a trăit Pierre de Coubertin, a fost prezentată viața, vasta pregătire și cea mai mare realizare a sa, făcută împreună cu Comitetul Olimpic Internațional(1894), reintroducerea Jocurilor Olimpice moderne(1896), cu scopul de a promova pacea și buna înțelegere între oameni și nații.

A fost observată, în Oda sportului, viziunea lui Coubertin privind importanța păcii. Pornind de la distincția făcută de Coubertin între cele două tipuri de competiție: competiția excesivă și competiția moderată, s-a prezentat modul în care filosofia tratează aceste teme și au avut loc discuții cu privire la cazuri concrete de competiții ce se desfășoară în activitatea unor participanți. Apoi, s-a analizat marea problemă a omului de a selecta și prioritiza ce contează - rezultatul a fost alegerea conștientă, aleg și știu la ce renunț.

În ultima parte, participanții au dezbătut cele șase principii ale olimpismului promovate de Pierre de Coubertin și ideile inspirate de acestea:

  • egalitatea de șanse – spiritul dreptății;
  • amatorismul – acțiunea din voință, voluntariatul;
  • contează participarea, nu victoria - contează procesul, nu rezultatul – echilibrul interior;
  • disciplina și cunoașterea de sine – autocontrol și autodisciplină;
  • internaționalismul – cunoașterea, prin activități comune, înlătură barierele dintre oameni;
  • respectul pentru ceilalți, prieteni și oponenți – asistență reciprocă bazată pe camaraderie, datorită adversarului pot să devin mai bun.