x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Prelegeri filosofice de primăvară: Arhetipul Doamnei și Arhetipuri masculine

NOUA ACROPOLĂ TIMIșOARA

1 aprilie 2017

Odată cu începutul primăverii, am propus două prelegeri filosofice ce au privit în mod filosofic aspectele complementare feminin-masculin: Arhetipul Doamnei, susținută de Iulia Pantelimon și Arhetipuri masculine, prezentată de Laurențiu Plăcintă.

Aceste prezentări au avut loc în spațiul care ne-a fost pus cu căldură la dispoziție de Centrul Multifuncțional Bastion. De asemenea, cu acest prilej am lansat celor interesați invitația de a urma Cursul introductiv de filosofie comparată și psihologie, care prin tematica abordată reprezintă o propunere concretă de a porni pe un drum de autocunoaștere și de transformare de sine prin intermediul ideilor filosofice care pot oferi mai multă claritate și îndrumare în construirea unei vieți valoroase și armonioase.

Istoria umanității păstrează în toate culturile un arhetip al Doamnei, respectiv al Cavalerului, imagini ale unui Ideal ce nu și-a pierdut în niciun moment forța de simbol și model. Esența a rămas astfel neschimbată, forma însă a luat noi și noi expresii, cum sunt spre exemplu cele masculine: de la samurai la războinicii Aquila din Africa, iar mai aproape de noi, de la cavaler la gentlemanul secolului nostru.

Azi, provocările sunt cu totul altele și de aceea formele necesită o regenerare, pentru a-și găsi expresii noi, adaptate realităților prezentului și pentru a-și împlini în continuare scopul: păstrarea și transmiterea mai departe a unor modele înalte ce ne pot fi țintă pentru transformările interioare.

Așadar, dacă am venit aici, în viață cu o personalitate care este un dat al naturii, atunci metamorfozarea acesteia într-o minunată grădină, expresie a Frumosului și Armoniei, stă numai în alegerea, creativitatea și puterea noastră.