x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Interpretarea esoterică a "Primăverii" lui Botticelli

NOUA ACROPOLĂ ORADEA

21 martie 2017

Sâmbătă, 18 martie, a avut loc prelegerea filosofică Interpretarea ezoterică a ”Primăverii” lui Botticelli susținută de Andreea Neacșu, responsabilul filialei orădene a Organizației Noua Acropolă.

În prezentare s-a oferit o interpretare a temelor prezente în capodoperă, Zefirul care o răpește pe nimfa Chloris, transformarea acesteia într-un boboc de floare și apoi în Floris – Primăvara. În această ipostază ea oferă din abundență florile pe care le ține în mâini. Este asemuită omului autentic care se trezește pentru Adevăr, Dreptate, Cunoaștere, Frumos, realizând astfel opera alchimică a transmutării Plumbului în Aur.

Interpretarea simbolurilor a continuat cu cele trei grații: Frumusețea, Castitatea și Plăcerea în corelație cu Eros și Hermes. S-a vorbit despre sufletul înflorit primăvara care alege Marea Înțelepciune reprezentată de Hermes, disprețuind plăcerile efemere.

Perspectiva reflecțiilor a poziționat tabloul ca exprimând trecerea sufletului prin manifestarea materială spre desăvârșire.

La finalul conferinței s-au prezentat câteva idei despre posibilitatea fiecăruia de a se regenera periodic și a renaște, simbolic, spre o nouă primăvară interioară. Când pierdem vigoarea, sentimentele se întunecă și ideile devin confuze putem observa în viața noastră o formă de ”moarte aparentă”. Atunci avem nevoie să ”renaștem” oferind loc trăirilor noi, cunoștințelor noi, formelor noi de înțelegere a vieții. ”Trebuie” să vrem să fim fericiți, deoarece merită efortul!