x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Gânduri filosofice de toamnă

NOUA ACROPOLĂ TIMIșOARA

14 noiembrie 2016

Toamna este acel moment din an în care orice bun grădinar culege roadele semințelor pe care le-a sădit și îngrijit cu mare drag. Asemenea acestora, în această toamnă am cules din roadele semințelor și experiențelor marilor filosofi și înțelepți ai umanității, pe care le-am lăsat să crească în noi și apoi le-am transpus în frumoase prelegeri filosofice. Cu această ocazie ne-am îmbogățit universul interior cu ideile valoroase ce au dus la crearea unor mari culturi și civilizații, precum cea japoneză, chineză sau celtă sau cu idei ale unor oameni ce au trăit “înaintea timpului lor”, precum C.G. Jung sau Nikola Tesla, care au avut idei vizionare ce au produs mari schimbări în diferite domenii ale științei.

În primul rând, ne-am întâlnit cu o civilizație care continuă să ne fascineze și în prezent, prin intermediul prelegerii filosofice Japonia: onoare și eleganță, susținută de Laurențiu Plăcintă. Am abordat teme care au surprins formele pe care această mare civilizație le-a creat, principiile care au însuflețit aceste forme și am întrezărit spiritul și sursa identității sale unice. Ne-am entuziasmat de ideea legendarului Samurai, ale cărui principii de viață formau Codul Bushido, iar virtuți precum Justețea, Curajul, Onoarea, Curtoazia, Compasiunea, Loialitatea și Stăpânirea de sine trebuiau să fie dobândite pentru a păși pe calea războiului.

Înțelepciunea trecutului ne-a arătat că este valoroasă și prin prisma Chinei Antice – o prelegere filosofică prezentată de Robert Szepesi, care a urmărit prezentarea marilor școli de gândire chineze, precum confucianismul și taoismul și conceptele fundamentale ale acestora: Ordinea Li - Omul Ju și Tao, ambele având la bază ideea unei Legi naturale superioare care se poate manifesta atât la nivelul societății, cât și la nivelul individului.

Ne-am îndepărtat apoi de valorile care au stat la baza civilizațiilor din Orient pentru a pătrunde în misterele unei civilizații de pe bătrânul continent, prin prezentarea de către Adrian Gal a conferinței Celții și moștenirea lor. Fie că ne inspiră prin mituri, legende, forme de artă, mod de viață, atitudine războinică sau apropiere de sacru, celții au fost o sămânță puternică ale căror roade le culegem și în prezent.

Ideile care au pus baza psihologiei moderne au fost interpretate filosofic în cadrul conferinței Psihicul și calitatea vieții: Din ideile lui C.G. Jung de Iulia Pantelimon. Din această perspectivă, o viață de calitate care să ducă la propria fericire nu se poate dobândi ignorând spațiul interior reprezentat de trăirile noastre psihice, doar pentru că acestea nu sunt palpabile, vizibile cu ochiul minții, ci este necesar să le acordăm o și mai mare atenție pentru a le putea observa, înțelege și stăpâni.

Prelegerea filosofică Nikola Tesla: Geniul în slujba oamenilor, susținută de Adrian Negrea, ne-a pus față în față cu un inventator și om de știință, ale cărui realizări au dus omenirea pe cele mai înalte culmi. Forța geniului său ne inspiră nu doar prin sutele de invenții care au contribuit la dezvoltarea științei, ci și prin capacitatea sa de a-și controla mintea prin disciplină și prin imaginația cu ajutorul căreia reușea să-și vizualizeze invențiile cu o precizie incredibilă.

Vă lansăm în continuare invitația să descoperiți cum filosofia poate fi practică în timpurile moderne, printr-o serie de prelegeri filosofice, o expoziție de artă fotografică și o reprezentație teatrală, toate reunite în a XI-a ediție a Zilelor Filosofiei. Programul evenimentului poate fi consultat AICI.