x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Al IV-lea Congres Științific: "Etica în știință" (Alicante, Spania)

NOUA ACROPOLĂ

24 iulie 2020

Organizația Noua Acropolă Alicante a organizat cel de-al Patrulea Congres Științific. Cu această ocazie, patru vorbitori din diverse arii profesionale, cu o formație filosofică majoră, au abordat problema eticii în lumea științei.

 

Dr. José Ramón Martínez Riera, expert în sănătate publică și asistență medicală, a deschis evenimentul abordând subiectul „Etica și umanizarea asistenței medicale”. Conferința sa a fost ilustrată cu scene din filmul lui Mike Nichols, „Wit”. Dr. Martínez Riera a subliniat în mod deosebit și practic efectele dezumanizării și ale lipsei de etică și estetică atunci când oamenii merg la spitale pentru a solicita ajutor pentru suferințele lor. Vorbitorul a explicat că este necesar nu doar un tratament etic, ci unul estetic, în sensul că atitudinile și acțiunile profesioniștilor din domeniul sănătății trebuie să păstreze frumusețea și aceasta este rezultatul desfășurării muncii cu tandrețe și empatie autentică.

 

Cea de-a doua prelegere intitulată „Știința fără conștiință este ruina sufletului”, o frază a lui François Rabelais, filosof francez din secolul al XVI-lea, a fost prezentată de dr. Manuel Ruiz Torres, biolog. El a afirmat că „viața interioară” a omului de știință, înțeleasă ca ansamblul de circumstanțe personale, credințe și prejudecăți, cernute prin prisma propriilor valori etice, influențează rezultatul cercetărilor și concluziilor sale. Prin urmare, este esențială contribuția filosofiei la recuperarea eticii universale, aceasta fiind un motor al științei utilizată în beneficiul tuturor ființelor umane.

 

Sesiunea de după-amiază s-a deschis cu prelegerea „Importanța neuroeducației și a educației emoționale în conviețuirea armonioasă”, prezentată de Carlos Caurín Alonso, doctor în științe biologice.

Dr. Carlos Caurín Alonso a studiat importanța cunoașterii mecanismelor cerebrale și a sistemelor nervos și endocrin pentru o educație corectă, în acord cu principiile inteligenței emoționale. Cunoașterea modului în care putem să identificăm și să modulăm emoțiile, ne ajută să relaționăm în mod matur cu ceilalți și să rezolvăm conflictele, fie că acestea sunt intrapersonale sau interpersonale.

 

În încheierea congresului, Sara Ortiz Rous, a prezentat discursul intitulat „Etica: legătura necesară între știință și societate”. Ca inginer și filosof, dânsa a vorbit despre bioetică, care este ramura eticii dedicată stabilirii principiilor pentru cea mai potrivită conduită a ființei umane în ceea ce privește viața umană și a altor ființe vii, precum și a mediului înconjurător. Interacțiunea științei cu viața socială necesită etică pentru ca această relație intimă să fie utilă și justă pentru umanitate.