x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Activitățile toamnei

NOUA ACROPOLĂ ORADEA

21 aprilie 2018

Orice pas pe drumul cunoașterii începe prin a căuta și a descoperi răspunsuri practice la întrebări esențiale despre sensul vieții. Pentru a ne transforma în persoane mai bune, care conviețuiesc armonios cu cei din jur și dau viață prin acțiune ideilor care le inspiră, este nevoie să ne ghidăm după principii valoroase.

Activitățile de voluntariat ale Noii Acropole Oradea de la sfârșitul anului trecut:

  • Săptămânal s-a desfășurat cursul introductiv de filosofie în care s-au prezentat noțiuni de etică și idei din filosofia orientală și occidentală, studiul filosofiei lui Buhdha, Platon, Aristotel, Epictet, Marcus Aurelius, Kant, Plotin, precum și scurte prezentări ale stilului de viață din Egiptul Antic, Roma și bineînțeles, Grecia Antică. Alături de prezentarea ideilor filosofilor, întâlnirile au cuprins exemple practice despre cum pot fi aplicate ideile în cazurile concrete ale vieții cotidiene.

  • Conferințe pe teme filosofice sau despre viețile unor filosofi sau personalități din cultura universală, cum a fost prelegerea filosofică Pitagora și misteriile susținută de Andreea Neacșu. S-a prezentat filosofia lui Pitagora care le vorbea tinerilor despre necesitatea moralei, a studiului și despre importanța prieteniei, precum și o descriere a stilului de viața în școala pitagoreică. Apoi, în 21 septembrie, Olivia Pocioian a prezentat tema Statul Ideal în Republica lui Platon. Platon ne invită să înțelegem care ar fi caracteristicile unui stat ideal: justețea obiectivă, moralitatea, echitatea, binele, umanitatea. Următorul eveniment a punctat Ziua Internațională a muzicii, 1 octombrie, prin prezentarea în Oradea a materialului intitulat Beethoven și mitul eroului. Presărate printre momente de audiții muzicale au fost introduse idei despre caracterul și viața marelui compozitor.

  • Mese rotunde de discuții: Curaj vs. frică sau Despre echilibrul personal, unde s-au propus două teme de psihologie, ce ajută la înțelegerea și depășirea barierelor de gândire, precum și a greutăților vieții.

  • Alături de prelegeri filosofice și cursuri, publicul orădean a fost invitat constant și la un atelier de pictură pe reproduceri arheologice din civilizația egipteană și aztecă. În cadrul fiecărei întâlniri săptămânale, au fost prezentate principiile picturii în ulei și simbolurile pieselor ce urmau să fie pictate.

  • Cu ocazia Zilelor Filosofiei, ed. a IV-a ( 17 - 21 noiembrie )  s-a propus abordarea clasică a filosofiei și a filosofului, adică cel care caută răspunsul corect pentru situațiile cu care se confruntă.

  • Prof. Ivo Ivanovici, directorul național al Noii Acropole, a susținut pentru publicul orădean, în data de 18 noiembrie conferința Înainte de Socrate...despre presocratici. Presocraticii au folosit un limbaj simbolic, misterios și intrigant pentru a descrie manifestarea vieții.

  • Marius Andro, responsabil al Filialei Noua Acropolă Iași, a prezentat conferința intitulată Mitul eroului solar. Adevăratul mit transmite o esență, căci doar sub formă simbolică putem capta o imagine asupra cunoașterii.

  • De asemenea, au fost organizate două activități pentru copiii de la Centrul de zi pentru tineri: vizita la Muzeul Iluziilor și cadouri de Crăciun. Totodată, au fost realizate trei acțiuni de ecologizare pe malul Crișului.