x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Ținând cont de gravitatea și imprevizibilitatea modului de răspândire a actualei epidemii de coronavirus (COVID-19), începând cu ziua de vineri, 13.03.2020, se întrerupe până în 30.04.2020 (cu posibilitatea prelungirii perioadei de întrerupere) desfășurarea tuturor activităților publice (conferințe, expoziții, mese rotunde, conversații filosofice, acțiuni de voluntariat social sau de ecologie etc.), precum și a cursurilor și a altor forme de activitate pentru grupuri de participanți în spațiile externe și în interiorul tuturor sediilor NA în România (București, Arad, Cluj Napoca, Constanța, Iași, Oradea și Timișoara). Vom încerca să păstrăm legătura prin mijloace de comunicare electronice și, dacă situația de criză se va prelungi, vom asigura continuitatea cursurilor (și, în măsura posibilului, a altor forme de colaborare) cu ajutorul mijloacelor de comunicare audio-vizuală existente (Skype etc.).

Vă rugăm să ne contactați pentru toate informațiile suplimentare.

Ivo Ivanovici, director.

Ştiri naţionale

Ziua Filosofiei în Oradea

Noua Acropolă Oradea

12 decembrie 2018


Ziua Mondiala a Filosofiei, a fost celebrată în Oradea, printr-un ciclu de prezentări despre filosofi români. Joi, 15 noiembrie 2018, printr-o prelegere intitulată Constantin Noica – Mathesis sau bucuriile simple. S-a vorbit despre viața filosofului, obiectivul său de a ajuta omul să-și împlinească destinul de ființă culturală, inexorabilitatea ideilor - „eternități care umblă printre oameni” în comparație cu efemeritatea lucrurilor care există în lume, despre viață ca laborator de experimentare a ideilor și despre valoarea filosofiei astăzi. În 4 decembrie, la sediul Experiment Teatru Clandestin, Cetatea Oradea a avut loc o prezentare despre personalitatea și opera lui Alice Voinescu. Accentul a căzut pe viziunea despre om și potențialul acestuia. Ambele prelegeri au fost susținute de Andreea Neacsu.

Din drag pentru natură

Noua Acropolă Oradea

9 noiembrie 2018


Sâmbătă, 3 noiembrie, mai mulți voluntari au ecologizat o parte din zona de trasee montane Șuncuiuș - Vadu Crișului. A fost o zi frumoasă de toamnă, soarele cald și pădurea primitoare. S-a muncit mult și s-ar fi putut continua. Proiectul se va relua în martie și se va desfășura lunar, fiind necesară o muncă susținută pentru a putea acoperi întregul perimetru.

Despre alchimie...știința transformărilor

Noua Acropolă Oradea

25 octombrie 2018


Miercuri, 24 octombrie, la sediul Noii Acropole Oradea, a avut loc prezentarea Despre alchimie...știința transformărilor, susținută de Olivia Pocioian. În spatele pietrei filosofale, a elixirului tinereții veșnice, a tratatelor criptice, putem regăsi o idee centrală transmisă de alchimişti: trebuie să căutăm tot timpul dincolo de ceea ce vedem, simţim și auzim. Menirea omului pe pământ nu este doar de a exista, de a căuta ignorant la suprafaţa lucrurilor, ci de a-şi dezvolta puterile pentru a putea mânui acele forţe din jurul lui necesare realizării destinului.

Toamna la copiii din Dor Mărunt

Noua Acropolă București

4 octombrie 2018


Duminică 30 septembrie, am avut o nouă întâlnire de suflet cu copiii și cadrele didactice din Dor Marunt, jud. Călărași.

Ziua Internațională a Muzicii

Noua Acropolă Oradea

3 octombrie 2018


Luni,  1 octombrie, de la ora 19, la sediul Noua Acropolă Oradea, a avut loc un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii. Alături de prezentarea detaliilor biografice despre doi dintre cei mai mari artiști ai României, și anume Hariclea Darclée și Dinu Lipatti, s-a vorbit despre muzică și filosofie. În sensul amplu al termenului grecesc, muzica cuprinde toate artele, iar aceasta este educație pentru suflet, la fel cum sportul este educație pentru corp. Artistul este totdată un atlet, adică un om capabil și doritor să-și depășească limitele aparente, și astfel se produce „educo” – a scoate din interior ceea ce este Adevărat.

Filosofia Istoriei - Neagu Djuvara

Noua Acropolă Oradea

26 iulie 2018


Miercuri, 25 iulie, de la ora 19, la sediul Noii Acropole Oradea a avut loc conferința Filosofia Istoriei - Neagu Djuvara - istorie comparată, viața și câteva dintre ideile sale. S-a răspuns la întrebări precum: ce înseamnă o civilizație, care sunt etapele ei, formele ei perfecte, dar și "scleroza", decăderea unei civilizații, cu studiul de caz: Imperiul Bizantin. În mersul istoriei, noi dăm sens realității, iar fiecare în parte deține puterea și posibilitatea de a alege ceea ce este. Prin echilibru și acceptarea în mod progresiv a ideilor noi se poate susține acest organism fascinant și viu al civilizației.

Valori universale în spațiul românesc - Săptămâna Culturii, ediția a IX-a

Noua Acropolă Timișoara

12 iulie 2018


În perioada 3-7 iulie a avut loc la Timișoara „Săptămâna Culturii”, eveniment anual ce pune în evidență multitudinea de forme prin care poate fi exprimată civilizația și cultura. În Anul Centenarului, am dedicat acest eveniment personalităților care au definit identitatea românească și au conectat-o la valorile atemporale, urmărind specificul țării.

Cântec, joc și voie bună...la Căminul Stejarul

Noua Acropolă București

9 iulie 2017


Membrii și simpatizanții din Noua Acropolă au poposit în prima zi de iulie la Căminul Stejarul, unde au susținut un recital artistic.

Originile omului

Noua Acropolă Oradea

29 iunie 2018


Miercuri, 27 iunie, a avut loc, la Sediul Asocitaţiei Culturale Noua Acropolă, prelegerea numită „Originile omului”, ţinută de Andreea Neacşu. Prezentarea a cuprins reamintirea unor informații despre atomi, molecule, celule și ADN. Referitor la apariția vieții au fost introduse, pe deoparte, ideile și experimentele realizate de International Space Agency și laboratoarele japoneze cu privire la viabilitatea mai puțin cunoscutei teorii ”panspermia”. Totodată, au fost reluate conceptele principale din „evoluționism” și „neo-darwinism”. Accentul a căzut pe saltul înspre homo sapines, mai precis „revoluția cognitivă” care oferă omului posibilitatea de a colabora în număr foarte mare, de a lucra cu fenomenle naturii și a dezvolta forme elevate de exprimare. S-a prezentat și detaliile și experimentele corelate cu teoria „Orch-OR”, care susține posibilitatea de a observa conștiința în starea cuantică, deci în dualitatea undă-particulă, a microtubulilor din neuroni. Încheierea prezentării a invitat publicul la un dialog despre calitățile omului viitorului. Obiectivitatea, responsabilitatea, creativitatea, sinteza și dreptatea au fost „super-puterile” alese și discutate.

Copiii din Centrul Verșeni au avut vizitatori

Noua Acropolă

28 iunie 2018


Ne-am bucurat să oferim în dar celor 35 de copiii din Centrul Verșeni produse de îngrijire personală, dulciuri și un calculator.

Spiritele elementale ale naturii

Noua Acropolă Oradea

21 iunie 2018


Miercuri, 20 iunie, a avut loc la sediul Noii Acropole Oradea, lansarea celei de-a doua ediții a volumului scris de dl Jorge Angel Livraga Rizzi ” Spiritele elementale ale naturii”.  Începutul prezentării, susținută de Olivia Pocioian, a fost reprezentat de trecerea în revistă a vieții și activității literare și filosofice a d-lui Livraga.

Alături de prieteni dragi

Noua Acropolă București

20 iunie 2018


Duminică, 10 iunie, membrii și simpatizanții din Noua Acropolă au poposit din nou la prietenii de la Școala de Surzi nr.1.