x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

            Inelul, mai presus de toate, este un simbol al unei legături, al unei alianţe sau al unui jurământ. Golul din mijlocul inelului canalizează influenţa celestă, suflarea lui Dumnezeu care pecetluiește pactul. Golul inelului este receptorul energiei care face ca roata destinului să se învârtă. Inelul este simbolul puterii marilor oameni şi conferă autoritate legală atunci când este ornat cu un sigiliu

.

            În Grecia, Zeus îi permite lui Heracle să îl elibereze pe Prometeu, cu condiţia ca acesta să poarte pe degetul său un inel din fier având încastrată o bucățică de piatră din Caucaz, care să îi amintească de supunerea lui faţă de Zeus. Orice fel de legătură care încercuiește complet o parte a corpului, îi blochează puterea supranaturală, împiedicându-l pe purtător să acționeze în mod liber.

 

            Budiştii asociază inelul cu cercul închis, în contrast cu spirala. Cerul este simbolizat prin cerc, în opoziţie cu Pământul, asociat cu pătratul.

 

            În plan esoteric, inelul este brâul care ocroteşte locuri şi protejează secrete. A obţine un inel este ca şi cum ai deschide o uşă; a pune un inel pe propriul deget înseamnă a te proteja, iar a-l aşeza pe degetul altcuiva înseamnă a accepta un cadou din partea acelei persoane.

 

            Reprezentat ca cerc de foc, precum acela care-l înconjoară pe Shiva, dansatorul cosmic, inelul poate fi asemănat cu cercul zodiacal. Ca Zodiac sau Uroborus-ul gnosticilor, inelul are două părţi: una activă şi alta pasivă, referindu-se la procesul vital al Universului şi al fiecărei fiinţe, la dansul şi la ciclurile Naturii, care creează şi distrug fără încetare, pentru a asigura evoluţia tuturor fiinţelor.

 

            Multe legende vorbesc despre inele-talisman. În mitologia nordică, sunt asociate cu elfii şi piticii care le păstrează cu rigoare. Uneori ei oferă aceste inele oamenilor, ca semn al protecţiei magice. Ele aduc noroc deţinătorului dacă sunt păstrate cu grijă, iar pierderea lor înseamnă dizgraţie şi chinuri, aşa cum Wagner reaminteşte în tetralogia „Inelul Nibelungilor”.

 

            Literatura europeană menţionează deseori „inelul lui Gyges”, despre care vorbeşte Platon. Acest inel de bronz are proprietatea de a-l face invizilbil pe cel care îl poartă.

 

 

Imaginea: Inel, domeniu public.