x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Prelegere filosofică - Pericolele rasismului

NOUA ACROPOLĂ TIMIșOARA

23 februarie 2017

Prelegerea filosofică Pericolele rasismului, susținută de Monica Varga, a pus sub lupa înțelegerii inteligente și profunde rasismul, ca produs al modernității, dar care putem spune că nu a făcut și nu va face niciodată parte din gena umană, indiferent de forma, înălțimea și culoarea pe care ar lua-o aceasta, în orice colț al planetei.

Suntem deosebiți. Aparte. Unici. Diferențele de formă creează diversitatea, iar diversitatea aduce frumusețe, căci ce-ar fi un peisaj pictat într-o unică nuanță, fie ea chiar și verde crud?

Însă de la diferitele formule de expresie umană în care ne manifestăm în realitate și până la acest pericol al societății actuale, se ivește o prăpastie de lucruri greșit înțelese sau niciodată gândite, de scheme mentale rigide transmise de la o generație la alta, alimentând teama de celălalt, îndepărtarea, însingurarea.

Efectul rasismului e o orbire sufletească, e ca și cum ai vrea să vezi lumea printr-o fereastră afumată și murdară, însă nu vei reuși să ai imaginea corectă, obiectivă, adevărată a acesteia. E nevoie a se curăța fereastra înspre celălalt prin educare, deschidere, înțelegere, iar acestea vor aduce cu sine toleranța, solidaritatea, fraternitatea. Și astfel ne vom aminti că suntem de fapt conectați prin multiple fire nevăzute, că suntem de fapt o mare familie, locuind o frumoasă planetă albastră.