x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Teatrul grec de misterii

EVENIMENT CU INTRARE LIBERĂ

Librăria Esotera, strada Lucian Blaga, nr. 10: Marți, 13 decembrie 2016

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

0726213588

na-timisoara@noua-acropola.ro

Lucrarea profesorului Livraga se constituie într-o explorare a originilor teatrului european, anume a tragediei antice grecești. Intenția autorului este de a pune în lumină premisele sub care s-a născut arta teatrului, caracteristicile teatrului grec și fondul de idei din care s-a hrănit acesta.
Teatrul din Grecia Antică este indisolubil legat de Instituția Misteriilor (mai exact, școala de la Eleusis); dramatizarea miturilor, reprezentarea lor pe o scenă sau într-o procesiune, în fața publicului, a fost modul prin care Misteriile – altfel destinate în special formării unei elite umane – au înțeles să aibă grijă și de educarea cetățenilor în general. În cartea sa, profesorul Livraga ne readuce în atenție această instituție antică, azi aproape uitată, pentru a înțelege mai bine cum și de ce s-a născut teatrul grec.
 
     Paginile cărții ne dezvăluie că teatrul nu a fost la origini o invenție menită să distreze oamenii, ci să le ofere o experiență elevată și o învățătură pentru suflet; chiar și pentru scurta durată în care erau spectatori în fața scenei antice, grecii erau îndemnați să se desprindă de frământările mărunte ale vieții cotidiene și să facă cunoștință cu idei și trăiri superioare, proprii omului conștient de un Destin mai amplu. O reprezentație teatrală reușită ar fi aceea de la care spectatorul pleacă inspirat, însuflețit de idealuri nobile... adică mai bun. Acesta a fost proiectul pedagogic al Misteriilor, al Teatrului Grec și am considerat că poate fi interesant și pentru noi, oamenii secolului XXI, să ni-l amintim și să participăm, dacă vom dori, la proiecte similare.