x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Concentrare și trezire interioară

Fernand Schwartz

Fiecare dintre noi se confruntă cu dificultatea menținerii atenției concentrate asupra unui obiect ales. În filosofia budistă, a dezvolta o concentrare corectă reprezintă una din căile „Drumului nobil cu opt brațe”, respectiv o condiție umană care – exersată și cucerită – contribuie, alături de celelalte șapte, la punerea vieții pe temelii mai bune și, astfel, la diminuarea suferinței umane.

În cartea publicată de Editura Noua Acropolă în luna martie, Fernand Schwarz prezintă drumul pe care îl are de parcurs un om ce dorește să dezvolte concentrarea, apelând la o frumoasă metaforă budistă ilustrată de gravura unui călugăr tibetan din secolul XVII. Urmărind elementele desenului, autorul identifică etapele căii spre concentrare, obstacolele și soluțiile de depășire a lor, capcanele ascunse ale drumului, accentuând de fiecare dată capacitatea concentrării de a ne apropia de miezul lucrurilor, ca să le vedem așa cum sunt... în ultimă instanță ca să ne descoperim pe noi înșine așa cum suntem.

Vă invităm să descoperiți în paginile cărții nu doar explicații teoretice, ci și exerciții practice pentru dezvoltarea disciplinei corpului și minții ca bază indispensabilă a vigilenței mentale. Concentrarea este o încordare a voinței liber asumată, cu scopul de a stăpâni mintea și corpul pentru a ajunge la esența lucrurilor și a reveni îmbogățit la sine.