x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Prelegeri filosofice - Star Wars și Republica

NOUA ACROPOLĂ ORADEA

2 iunie 2016

În februarie și martie, Asociația Culturală „Noua Acropolă” din Oradea a susținut două prelegeri ce au avut ca rol principal înțelegerea și aprofundarea unor mesaje transmise prin cinema – Mituri și simboluri în Star Wars –, respectiv prin literatura filosofică – Republica. Despre Cetatea Ideală.

Înțelegerea a ceea ce vedem, citim, simțim este importantă precum respirația pentru corpul uman. Dacă nu trecem prin filtrul gândirii proprii ceea ce percepem, riscăm să cădem în capcana asupra căreia avertiza înțeleptul Confucius: „Învățătura fără gândire este muncă irosită, gândirea fără învățătură este primejdioasă”.

 

Mituri și simboluri în Star Wars (16 februarie 2016)

 

Renumita serie de filme științifico-fantastice Star Wars (Războiul stelelor) reușește să trezească în oameni multe emoții, stări, tensiune și poate chiar o oarecare curiozitate legată de simbolistica din spatele mesajului și elementelor folosite.

Cu ocazia conferinței Mituri și simboluri în Star Wars, ce a avut loc la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, s-au adus în discuție subiecte care, într-un fel sau altul, ne pot influența viața. Iată câteva dintre temele abordate: atenția, concentrarea, energia din Univers și din ființa umană, conceptele de individ și individualizare, ideea de maestru și discipol și multe altele.

 

Republica. Despre Cetatea Ideală (18.03.2016)

Cu puțin peste o lună de la conferința Mituri și Simboluri în Star Wars a urmat o altă prelegere, care și-a propus abordarea câtorva idei din Republica lui Platon.

Ce este dreptatea? Ce este Binele? Ce este răul? Cum ar arăta o Cetate Ideală? Ce înseamnă „munca” de paznic al cetății în viziunea lui Platon? La cine și la ce face referire „Mitul peșterii”? și alte câteva teme au fost prezentate și explicate de Andreea Neacșu, responsabilul sediului din Oradea al Noii Acropole. Discuțiile libere de la finalul conferinței au contribuit la o și mai bună aprofundare a ideilor transmise.

Dintre temele de reflecție propuse publicului participant, poate că cel mai mare interes a trezit următoarea: Dacă am accepta și înțelege că „Binele este ceea ce unește, iar răul este ceea ce separă”, oare am reuși să construim o Cetate Ideală?