x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Ştiri recente

Despre dreptate și despre frumusețe

Noua Acropolă Oradea

28 iunie 2016


În data de 3 aprilie, respectiv 23 aprilie, am încercat, prin intermediul picturii pe basorelief, să găsim elemente ce descriu frumusețea și justețea în concentrarea de a picta corect, în atenția la micile detalii, în răbdarea de a repeta de câte ori este nevoie pentru a ajunge la rezultatul dorit, în observarea culorilor și păstrarea acestora cât mai aproape de original, în colaborarea cu toți cei prezenți, în stabilirea unui dialog autentic și a unei experiențe de viață deosebită, așa cum ar trebui tratată fiecare clipă din viața noastră.

Să învățăm cum putem oferi prim ajutor

Noua Acropolă Oradea

10 iunie 2016


În 12 martie 2016, am participat la un curs de prim ajutor susținut de formatorii voluntari din cadrul Ambulanței Bihor. Pe parcursul a trei ore, am dobândit cunoștințe de prim ajutor și am practicat manevrele care pot salva viața sau pot preveni agravarea stării persoanelor în situații de accident sau de urgență medicală. Am încercat apoi să împărtășim cele învățate și ne-am adunat în 21 aprilie la Centrul de Zi pentru Tineri din Oradea, pentru a transmite mai departe noțiuni despre poziția de siguranță, numărul de urgență, situații în care trebuie sunat la 112, pașii care trebuie urmați înainte de a apela la urgență și alte câteva mici detalii care, odată reținute și înțelese, le pot fi de folos celor mici și celor mari.

Prelegeri filosofice - Star Wars și Republica

Noua Acropolă Oradea

2 iunie 2016


În februarie și martie, Asociația Culturală „Noua Acropolă” din Oradea a susținut două prelegeri ce au avut ca rol principal înțelegerea și aprofundarea unor mesaje transmise prin cinema – Mituri și simboluri în Star Wars –, respectiv prin literatura filosofică – Republica. Despre Cetatea Ideală.

Dialog filosofic despre Phaidon

Noua Acropolă Oradea

19 februarie 2016


Anul activităților filosofice desfășurate de Asociația Culturală Noua Acropolă a început la Oradea în 15 ianuarie, printr-o întâlnire cu dialogul Phaidon al marelui învățat Platon. Moderatoarea discuției, Andreea Neacșu, a prezentat ideile principale din text: ce este sufletul, argumentația legată de ciclul vieții și al morții, nemurirea sufletului, doctrina reminiscenței și rolul filosofiei în viața oamenilor.

Serbarea de sfârșit de an la Centrul de Zi pentru Tineri

Noua Acropolă Oradea

10 ianuarie 2016


În luna decembrie s-a împlinit un an de la începerea colaborării cu Centrul de Zi pentru Tineri din Oradea. În acest răstimp, prin vizite lunare, am reușit să ne împrietenim cu beneficiarii centrului și să ne cunoaștem mai bine. Fiind alături de copii, am constatat că există multe necesități în societate și, de asemenea, că atunci când ne preocupăm serios, putem găsi soluții la unele dintre probleme. Chiar dacă este nevoie de mult timp până la soluționarea definitivă a carențelor din lumea noastră, putem aduce oricând un plus de valoare în viața oamenilor, iar acțiunile noastre în sprijinul societății devin din ce în ce mai relevante dacă avem perseverență. Pentru finalul anului, am ales o activitate diferită: am participat la Serbarea de sfârșit de an a copiilor și am susținut cele 37 de familii beneficiare ale centrului, majoritatea monoparentale, prin mici pachete cu alimente de bază și câteva dulciuri, oferite părinților.  

Zilele Filosofiei

Noua Acropolă Oradea

27 decembrie 2015


A doua ediție a Zilelor Filosofiei în Oradea a propus publicului tema de reflecție Despre timp și viață. În deschidere a avut loc conferința Despre timp și destin. Evenimentul a fost prilejuit de Ziua Mondială a Filosofiei, celebrată anul acesta joi, 19 noiembrie. Apoi, vineri seara a avut loc o masă rotundă cu discuții filosofice pornind de la ideile stoicilor despre scurtimea timpului. Marți a fost deschis un nou modul de curs de introducere în studiul comparat al filosofiei. Astfel, s-a realizat legătura cu formula continuă prin care Noua Acropolă, ca Școală de Filosofie în Manieră Clasică afirmă valoarea filosofiei în viața omului cotidian.

Nicola Tesla și puterea imaginației

Noua Acropolă Oradea

26 decembrie 2015


În 29 octombrie, Andreea Neacșu, responsabilul Noii Acropole din Oradea, a prezentat conferința intitulată Nikola Tesla și puterea imaginației. Pornind de la viața și opera celebrului inventator, s-au abordat tematici legate de evoluție, creativitate, imaginație și s-a discutat de asemenea pe marginea capacității omului de a își asuma responsabilitatea pentru proiecte desfășurate în beneficiul societății.  

O întâlnire cu Ikebana

Noua Acropolă Oradea

24 decembrie 2015


În 3 octombrie, sediul Asociației Culturale Noua Acropolă a găzduit un atelier despre latura subtilă a vieții, despre Ikebana – arta aranjamentelor florale. Voluntarii Noii Acropole au prezentat mai multe idei, inspirate din cursurile și articolele studiate, despre această cale filosofică japoneză ce îmbină evoluția individuală cu demersul de a cultiva frumusețea. Doamnele prezente au avut ocazia realizării unui aranjament folosind stilul ”Ohara”.

Cultivăm fapte bune

Noua Acropolă Oradea

22 decembrie 2015


Sâmbătă, în 14 noiembrie 2015, Valcău de Jos, localitate din județul Sălaj, a devenit pentru o zi loc de întâlnire al voluntarilor sub egida ‪#‎plantamfaptebune‬, o inițiativă dedicată mediului. Printre culorile fermecătoare ale toamnei, voluntarii de la Noua Acropolă Oradea s-au alăturat altor oameni inimoși, animați de dorința de a „planta fapte bune”.

Activități culturale în această toamnă

Noua Acropolă Oradea

16 octombrie 2015


În cadrul atmosferei medievale a restaurantului Romanada a fost susținută, în 30 septembrie, o prelegere filosofică despre Catedralele gotice. A fost o prezentare introductivă, care a oferit o imagine de ansamblu asupra subiectului. Apoi, în 10 octombrie, ne-am luat la întrecere cu măiestria naturii de a se împodobi în culori variate la un atelier de ikebana – arta japoneză a aranjamentelor florale.

Picnicuri filosofice pe malul Crișului

Noua Acropolă Oradea

17 septembrie 2015


Orădenii au fost invitați să celebreze finalul verii cu un program de picnicuri cu discuții filosofice. Astfel, în 2 și 9 septembrie, pe malul Crișului, cei interesați au putut participa la discuții în ambianța sănătoasă a naturii, despre Sensul vieții și despre Relația omului cu Universul. Dialogurile au fost animate, participanții dorind să găsească unele răspunsuri la aceste probleme, dar și să discute, cu alte persoane interesate de aceste subiecte, unele observații și reflecții personale. Mai mult, o tușă de valoare a fost adusă și de experiența de viață variată a celor implicați în dialog, atât din prisma vârstei, cei mai tineri participanți fiind elevi, dar și a profilului profesional. 

Seara Civilizației Egiptului Antic

Noua Acropolă Oradea

9 septembrie 2015


La finele lunii august, Asociația Culturală Noua Acropolă din Oradea a oferit publicului o seară dedicată civilizației Egiptului Antic. În deschidere a avut loc o prezentare a Mitului lui Isis și Osiris, corelată cu reflecții filosofice despre perspectiva acestei civilizații fascinante asupra vieții și a morții.