x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Ştiri recente

Prelegere filosofică: Poți fi erou astăzi?

Noua Acropolă Oradea

15 ianuarie 2017


În 12 ianuarie s-a desfășurat la Cetatea Oradea o conferință despre eroism în actualitate. Au fost prezentate două teme esențiale în spațiul european: legenda regelui Arthur și mitul lui Heracle. În cadrul prezentărilor au fost oferite câteva interpretări bazate pe filosofie  despre mesajul cuprins în evenimentele celor două tematici și a felului în care eroismul poate fi trăit astăzi în viața de zi cu zi. 

Grecia Antică la Centrul de Zi

Noua Acropolă Oradea

23 decembrie 2016


În data de 20 decembrie, copiii de la Centrul de zi au intrat în atmosfera Greciei Antice, reîntregind macheta Partenonului Acropolei din Atena. Proiectul continuă în luna ianuarie cu colorarea fațadelor – așa cum se presupune că au fost pictate în Antichitate.

Teatru de păpuși: Momo și hoții de timp

Noua Acropolă Oradea

20 decembrie 2016


În data de 17 și 18 decembrie, sâmbătă și duminică, a avut loc spectacolul „Momo și hoții de timp”, teatru de păpuși dedicat copiilor mai mici și mai mari, dar și adulților, prezentat de Noua Acropolă Oradea. Voluntarii organizației, participanți la cursurile de filosofie, au fost inspirați de spusele lui Platon, că ar fi indicat ca cei mici să trăiască înconjurați de exemple pozitive, de povești cu tâlc, de legende și mituri care să le fie modele bune de pus în practică în multe dintre momentele trăite în aventura numită viață, pentru a alege această poveste.

Muzică și Filosofie. George Enescu

Noua Acropolă Oradea

10 decembrie 2016


În 9 decembrie, a fost susținută de către Andreea Neacșu, responsabil Noua Acropolă Oradea, prelegerea filosofică Muzică și Filosofie. George Enescu, la Muzeul Cetății și Orașului Oradea.

Puțină fizică pentru cei mici

Noua Acropolă Oradea

4 decembrie 2016


În luna noiembrie, vizita organizată de Noua Acropolă la Centrul de Zi pentru Tineri Oradea le-a adus celor mici o serie de experimente științifice, explicate copiilor pe înțelesul lor.

Zilele Filosofiei, ed. III - Cetatea Ideală

Noua Acropolă Oradea

26 noiembrie 2016


În perioada 17-19 noiembrie au avut loc, la Oradea, Zilele Filosofiei, ediția a III-a. Evenimentul, prilejuit de Ziua Internațională a Filosofiei decretată de UNESCO, a debutat cu prelegerea Filosof pentru Cetatea Ideală. Prin intermediul prezentării realizate de Andreea Neacșu, responsabil pentru Filiala din Oradea, au fost expuse teme precum: cetatea ideală în viziunea lui Platon, caracteristile omului care poate munci pentru acest Ideal, Regele Filosof: ordinea Li și omul Ju în viziunea lui Confucius, rolul maestrului în viața unui om care caută Adevărul; stoicismul și Idealul Înțeleptului. Concluzia prelegerii filosofice a fost orientată înspre afirmarea posibilităților individului de a contribui la o societate mai bună pentru prezent și viitor.

Lansare de carte - Jocurile Mayei

Noua Acropolă Oradea

30 octombrie 2016


 În 23 septembrie a avut loc lansarea cărții doamnei Delia Steinberg Guzmán, Jocurile Mayei. 

Edu Fest

Noua Acropolă Oradea

29 octombrie 2106


În data de 17 septembrie, în Parcul 1 Decembrie a avut loc Edu Fest, festivalul destinat elevilor și studenților dornici de a participa la activități de voluntariat. 

Omul în căutarea nemuririi - Mitul lui Ghilgameș

Noua Acropolă Oradea

23 octombrie 2016


În data de 8 octombrie, Noua Acropolă din Oradea a susținut o prelegere filosofică despre Omul în căutarea nemuririi sau Mitul lui Ghilgameș. 

Prelegere filosofică: Avem nevoie de filosofie

Noua Acropolă Oradea

15 octombrie 2016


În 15 septembrie, cu ocazia aniversării a 30 de ani de activitate a Noii Acropole în România, sediul din Oradea a prezentat o prelegere despre valoarea filosofiei în viața omului contemporan.

Despre curaj

Noua Acropolă Oradea

9 iulie 2016


În lunile de primăvară ale anului în curs, Noua Acropolă din Oradea a desfășurat un program bogat de evenimente culturale, prelegeri filosofice și activități de voluntariat. Un astfel de eveniment a fost și cel organizat în 28 mai, cuprinzând o masă rotundă, o vizionare de film și participarea la Festivalul Luminii. Începând cu ora 16:00 s-a desfășurat o discuție filosofică în jurul semnificației primelor șase probe de vitejie ale lui Herakle, și anume: Leul din Nemeea, Hidra din Lerna, Păsările Stimfaliene, Mistrețul din Erymanthus, Cerbul cu coarne de aur și Taurul din Creta. Toate aceste probe – pe celelalte șase urmează să le abordăm de asemenea în curând – au fost corelate cu virtuțile de care are nevoie un om care își propune să progreseze.

Ziua Bibliotecarului

Noua Acropolă Oradea

8 iulie 2016


25 aprilie 2016 a fost o zi specială, în care au fost sărbătoriți bibliotecarii, dar, prin extensie, și orice cititor pasionat. Cu această ocazie, Noua Acropolă din Oradea a organizat o conferință care a urmărit două teme principale: Aventura vieții și Sensul istoriei. Ne dorim să trăim intens și cu sens propria viață, să nu pierdem oportunitățile ivite în cale, să facem alegeri corecte, să fim fericiți și să îi facem și pe ceilalți fericiți! Uneori reușim să îndeplinim aceste obiective, dar alteori facem greșeli, urmărim obiective înșelătoare, suferim și suntem dezorientați. Ce criterii putem alege pentru a preveni erorile și pentru a înțelege care este sensul autentic al vieților noastre? Cum putem investiga potențialul care se află în noi, cum putem descoperi ce avem de oferit și cine suntem?