x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Curs de pictură și civilizație aztecă

TAXĂ DE PARTICIPARE: 60 lei

Bv. Republicii, nr. 64 (zona Gării): Săptămânal, marți 16.01-20.02

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

0755 292 542

na-oradea@noua-acropola.ro

Atelierul Atena vă invită la un curs de pictură și civilizație aztecă. Piesa centrală va fi calendarul aztec. Basorelieful se va picta folosind culori de ulei, vor fi oferite noțiuni introductive despre această tehnică de pictură și este accesibil începătorilor. De asemenea, cu ocazia fiecărei întâlniri vor fi oferite noțiuni despre istoria și civilizația aztecilor, alături de o incursiune în grafica și simbolismul basoreliefului.

Cursul va cuprinde patru întâlniri în perioada 16 ianuarie - 6 februarie, marți, de la ora 20:00 - 22:00, și o întâlnire de recuperare în 20 februarie de la ora 20:00. Taxa de participare este 60 lei și include un basorelief Calendarul Aztec mediu ce va fi pictat de fiecare participant.

Despre calendarul aztec, extras din cartea omonimă, ed. Noua Acropolă
„Descoperit în timpul lucrărilor de pavare din Piața Mare - Plaza Mayor – a orașului Ciudad de México, calendarul aztec datează din epoca lui Axayacatl – al șaselea rege aztec (1469 – 1481), fiind utilizat până în anul 1521. Când orașul Tenochtitlán a fost distrus de conchistadori, calendarul a fost îngropat cu partea sculptată îndreptată în jos. Primul studiu al calendarului i-a fost recunoscut lui León y Gama, care i-a dat și numele „Calendarul aztec“, înainte fiind știut sub numele de Cuauhxicalli, „cuibul acvilei“, deoarece era amplasat în edificiul numit Cuauhtli-Xicalli, „cupa acvilelor“ sau „cuibul acvilei“. Denumirea în nahuatl, limba aztecilor, este: „in tonalpohualli, in xiuhamatl, in xiuhpohualli, in tonalamatl”, adică „numărătoarea destinelor, cartea anilor, numărătoarea anilor, cartea visurilor“.
A fost sculptat în basorelief și lucrat cu o tehnică și o finețe cu adevărat impresionante. S-au găsit și urmele câtorva culori: albastru, galben, roșu și verde. În semnele sale enigmatice sunt păstrate multe învățături ale popoarelor precolumbiene. Astronomia, religia, filosofia etc. se ascund sub vălul acestor simboluri care ne uimesc pe măsură ce le descifrăm misterele.”

Despre Atelierul Atena
Atelierul Atena oferă o bogată colecție de basoreliefuri realizate și pictate manual, aparținând culturilor egipteană, greacă, aztecă sau geto-dacică. Aceste basoreliefuri reproduc piese originale sau picturi murale descoperite de arheologi în întreaga lume.

Piesele sunt realizate de membrii voluntari ai Organizației Noua Acropolă, vânzarea lor susținând proiectele culturale ale acesteia: editare de carte filosofică, organizare de expoziții tematice și didactice, ateliere artistice, acțiuni socio-umanitare, acțiuni ecologice etc.