x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Arhitectura sacră - Piramide din Mesopotamia

Mesopotamienii au construit cele mai vechi structuri piramidale, numite zigurate. Întrucât erau construite din cărămizi de pământ, foarte puține s-au păstrat până în ziua de azi. Ziguratele au fost construite de sumerieni, babilonieni, elamiți, akkadieni și asirieni, având rol religios. Au fost înălțate din 2900 î.H. până în secolul VI î.H.

 

Construite în niveluri suprapuse, de dimensiuni tot mai mici, pe o platformă dreptunghiulară, ovală sau pătrată, ziguratele erau piramide cu vârful plat. Planul lor variază de la o simplă bază pe care e ridicat un templu până la minuni ale matematicii și arhitecturii, întinse pe câteva etaje terasate, cu un templu în vârf. Numărul nivelurilor varia de la două la șapte. Se presupune că ziguratele aveau altare în vârf, dar nu există dovezi arheologice ale acestora, doar dovezi textuale provenite de la Herodot. Accesul la altar se făcea printr-o serie de rampe situate pe o față a ziguratului sau printr-o rampă spiralată ce urca de la bază până la vârf.

 

Interiorul ziguratului era construit din cărămizi uscate la soare, iar fațada exterioară din cărămizi arse. Fațadele erau adesea smălțuite în diferite culori sau vopsite în auriu sau bronz strălucitor, având o semnificație astrologică. Uneori, pe cărămizile smălțuite erau gravate numele regilor.

 

Ziguratele mesopotamiene erau considerate locuințe ale zeilor, fiecare oraș având propriul zeu protector. Intrarea în ele le era permisă doar preoților, care oficiau ritualuri și aduceau ofrande.

 

Imaginea: „Ancient ziggurat” Baza Aeriană Ali, Iraq, sub licență CC BY 3.0 via Commons. Drepturi de autor:Hardnfast.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ancient_ziggurat_at_Ali_Air_Base_Iraq_2005.jpg#/media/File:Ancient_ziggurat_at_Ali_Air_Base_Iraq_2005.jpg