x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Arhitectura sacră - Criterii de alegere a locurilor pentru construcțiile sacre - Criterii selenare și astrale

Luna și ale astre nocturne, precum Venus, Sirius, Polaris sau diverse constelații au constituit repere de orientare geografică și arhitectonică în majoritatea civilizațiilor antice.

 

Din vechi documente se cunoaște astăzi că templul lui Hathor din Dendera, care are pe bolta sălii hipostile și un calendar nedeslușit încă pe deplin, a fost construit în aliniament cu constelația Ursa Mare, corelată adesea cu zeul Seth. Templul lui Isis era orientat astfel încât apariția stelei Sirius să poată fi lesne observată. Astăzi se cunoaște că mișcarea helicală a stelei Sirius nu era un secret pentru sacerdoții egipteni, urmărirea ei permițând predicții referitoare la refluxul Nilului.

 

Alte temple, precum cel al faraonului Seti I din Kurna și templul lui Khnum din Esna sunt construite în raport cu ciclul lunar.

 

De altfel, egiptenii dezvoltaseră un sistem complex de meridiane, fiecare templu având o piatră pe care erau trecute coordonatele amplasării sale în raport cu un altul.

 

America centrală este deja cunoscută pentru cunoștințele sale astronomice, aplicate concret în numeroase dintre piramidele civilizațiilor mayașe și aztece. Preoții mayași s-au raportat la constelația Pleiadelor pentru a calcula momentul sosirii anotimpului ploios. Numeroase construcții sacre ridicate pe dealuri anume alese sau pe platformele piramidelor erau concepute special pentru a permite observarea acestei constelații. În orașul mayaș Uxmal, palatul guvernatorului este îndreptat spre punctul de unde răsare Venus, fenomen ce are loc o dată la opt ani. Templul este, de asemenea, decorat cu simboluri care reprezintă planeta Venus și zodiacul mayaș, fapt care confirmă orientarea palatului după elemente astronomice.

 

Mai la nord, în China, observăm că planul detaliat al Marelui Zid se suprapune cu Calea Lactee, începând cu constelația Săgetătorului, trecând prin Vultur, Lebădă, Cepheu și terminându-se cu Perseu.

 

Grecii au început construcția templelor timpurii raportându-se la coordonatele dezvoltate anterior de egipteni. De pildă, în urmă cu peste 3.500 de ani, cetatea Micene a fost construită astfel încât să reproducă pe Pământ poziția stelelor din constelația Racului.

Mai noi pe scena istoriei sau datând de mii de ani, reprezentările arhitectonice denotă întotdeauna o componentă sacră și o înțelegere profundă a legăturilor dintre om și Univers.

 

Imaginea: „OrteliusWorldMap1570", sub licența „Public Domain” via Commons. Drepturi de autor: Abraham Ortelius – Biblioteca Congresului.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:OrteliusWorldMap1570.jpg#/media/File:OrteliusWorldMap1570.jpg