x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Constantin Brâncuși, o poveste fără sfârșit

EVENIMENT CU INTRARE LIBERĂ

Biblioteca Județeană Gh. Șincai, Sala Multimedia, et. I, str. Armatei Române, nr. 1/A: Joi, 26 aprilie 2018

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

0755 292 542

na-oradea@noua-acropola.ro

”Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut - dar toată lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii.” – C. B.

Destinul extraordinar al lui Brâncuşi este povestea realizării de sine prin artă, condiţionată de o totală dedicare şi de o muncă sisifică în căutarea formei care să exprime arhetipalul. Astfel, avea să reuşească fiul de ţăran din satul Hobiţa, comuna Peştişani, să expună la Paris alături de marele Rodin şi să devină creatorul noului val în sculptura universală.

Din cuprinsul prezentării:

1. Opera lucrurilor esențiale - "Arta trebuie să pătrundă în spiritul naturii şi la rândul ei să zămislească aşa cum o face natura.”  - C.B.

2. Ansamblul comemorativ de la Târgu-Jiu, simboluri, folclor, semnificație - „Când moare un flăcău tânăr sau o fată nemăritată, colegii lor, flăcăi şi fete, merg în pădure, taie cel mai înalt brad, îl curăţă de crengi şi îl aduc în spinare, pentru a-l purta apoi cu un anumit ritual până la locul unde se va odihni mortul.  Coloana Infinită ar avea şi semnificaţia acestei  « cruci »  de mormânt.”  - Marin Sorescu

3. Despre filosofia sa de viață - ”În sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie - nici pentru ură, ci numai pentru acea bucurie, pe care o poţi culege de oriunde şi oricând. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat, este sentimentul permanentei noastre copilării în viaţă.” – C. B.

 

Prelegerea filosofică este organizată de Asociația Culturală Noua Acropolă, în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Gh. Șincai”. Ea va fi susținuta de Andreea Neacșu, responsabil al Filialei Oradea a Noii Acropole. Prezentarea va cuprinde reflecții, inspirate din principii filosofice, despre temele din cuprins și va fi însoțită de materiale multimedia.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Rezervări, la telefon 0755 292 542.