x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Săptămâna Culturii - ediția a X-a

NOUA ACROPOLĂ TIMIșOARA

14 noiembrie 2019

În perioada 17-26 septembrie, Timișoara a găzduit cea de-a zecea ediție a Săptămânii Culturii, eveniment anual ce își propune să scoată în evidență varietatea formelor prin care omul exprimă civilizația și cultura.

 

Continuând tema anului trecut, pe parcursul căreia am explorat modul în care a fost definită identitatea românească în plan cultural, anul acesta, în ediția numită „Comorile esențiale ale Europei”, am ridicat puțin lupa și ne-am concentrat asupra unui mai mare areal, pentru a vedea cum aceleași idei își găsesc ecoul în marea familie europeană.

Am încercat astfel să înțelegem mai bine că marile idei nu reprezintă apanajul unui om sau al unei singure națiuni, ci ele reprezintă visuri ale umanității. Chiar dacă originea lor se pierde în negura istoriei, expresiile acestor visuri pot fi găsite în manifestări culturale și civilizatorice ale popoarelor, creând astfel între toți cei ce îndrăznesc a visa o legătură ce nu cunoaște granițe, formând o mare familie umană.
 

 

Evenimentul a fost deschis de eternul visător Don Quijote, a cărui poveste a fost transpusă într-o piesă de teatru de către voluntarii organizației Noua Acropolă. Mai apoi, vizionând filmul despre etrusci, am conștientizat necesitatea legăturii dintre generații și a contribuției pe care aceasta o poate avea în transmiterea valorilor umane. Alături de Timisoara City Tours, am explorat orașul Timișoara într-un tur ghidat pentru a-i descoperi istoria și totodată frumusețea arhitecturală. Nu în ultimul rând, prelegerile filsofice ale acestei ediții ne-au povestit despre modul în care civilizațiile se nasc din punerea în practică a idealurilor, susținute fiind de miturile pe care uneori reușim să le (re)trăim.