x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK
Urmariţi-ne şi pe pe mediile sociale:

Eternul căutător

Delia Steinberg Guzman

Nu se poate vorbi despre filosofie fără a vorbi despre filosof; nu se poate menţiona lumea ideilor fără a vorbi despre omul care este capabil să trăiască aceste idei. Astfel, dacă ar trebui să scoatem în evidenţă una din caracteristicile fundamentale ale filosofului, ale omului Înţelepciunii, am spune că reuneşte condiţiile eternului căutător. Este un om al cuceririi, care va înceta să caute doar atunci când, în sfârşit, va ajunge la Înţelepciune; nu ştim dacă atunci va mai căuta şi alte lucruri, de neînţeles şi indisponibile pentru noi în ziua de azi.

Filosoful este precum un câine care străbate câmpuri şi păduri, munţi şi râuri ale vieţii, după anumite urme cu totul speciale. Caută cunoştinţe reale despre toate lucrurile. Se caută pe sine însuşi. Caută Adevărul, caută, într-un cuvânt, pe Dumnezeu ca rădăcină universală.

Dar de ce drumul lui este atât de lung şi greoi? Oare Adevărul nu se află în această lume în care trăim? Cumva Dumnezeu nu se lasă văzut aici? Este necesar să traversăm deşertul infinit al vieţii noastre manifestate, al mediului istoric, al circumstanţelor noastre pentru a găsi ceea ce căutăm dincolo de aceste frontiere? Nu.

Credem că Dumnezeu şi Adevărul se află în această lume, în ambianţa noastră, în realizările noastre şi în problemele noastre. Dar sunt acoperiţi cu un strat gros de noroi. Sunt ascunşi în spatele unor figuri groteşti, până la punctul în care de multe ori minciuna ocupă locul Adevărului, aparent fără ca cineva să o poată demasca; iar golul interior şi necredinţa ocupă locul impulsurilor naturale ale spiritului uman.

Abilitatea filosofului căutător constă în a găsi aici şi acum, în mijlocul erorilor şi ignoranţei, în mijlocul întunericului şi al capcanelor, acele realităţi ascunse care aşteaptă efortul oamenilor curajoşi pentru a ajunge să strălucească în toată măreţia.

Se impune să căutăm, neobosit, fără a irosi nici cea mai mică oportunitate de a descoperi lumini printre tenebre, de a găsi câteva picături de fericire chiar şi în mijlocul nenorocirilor, o particulă a Adevărului în atât de multă dezorientare.

Importantă este ţinta, important este să folosim simţurile şi inteligenţa drept călăuză pentru a ajunge la ea.

Cel care ştie ce caută şi cum să caute, acela este FILOSOF.