CLUBUL CĂRȚII

EVENIMENT CU INTRARE LIBERĂ

sediul Noii Acropole din str.Nicolae Iorga nr. 63A: Sâmbătă, 12 mai 2018

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

0744.52.56.51, 0341.730.383

na-constanta@noua-acropola.ro

Romanul biografic al lui Irving Stone descrie 16 ani din viaţa marelui artist olandez Vincent Van Gogh, de când acesta era funcţionar la Galeriile Goupil din Londra şi până la sinuciderea sa, la vârsta de 37 de ani. Povestea artistului impulsiv, lipsit de noroc în dragoste, care-şi caută calea împlinirii, rătăcind ani buni înainte de a se dedica cu frenezie picturii, este de asemenea o poveste despre prietenie, sacrificiu şi cucerire de sine.

Urmărind peregrinările personajului central, autorul surprinde deopotrivă duritatea vieţii minerilor din Borinage, entuziasmul şi frământările grupului parizian de pictori novatori (Gauguin, Toulouse-Lautrec, Cézanne, Seurat, Rousseau-Vameşul), dar şi tablouri provinciale din Olanda, Belgia şi Franţa. Întrucât femeile au jucat un rol important în viaţa lui Vincent, Irving Stone insistă în romanul său asupra unor episoade sentimentale cu o însemnătate cu totul aparte. 

Singura lucrare pe care Van Gogh a reuşit să o vândă în timpul vieţii a fost Via roşie, pentru suma de 400 de franci. Însă, după cum declara eroul lui Irving Stone, „Asta înseamnă oare a fi artist: să vinzi? Am crezut că artist e cel care caută, care caută mereu desăvârşirea, chiar fără să o găsească întotdeauna şi neapărat. Am crezut că e contrariul lui «ştiu, am găsit». Când spun că sunt artist, înţeleg doar: «Caut, năzuiesc, mă dăruiesc din toată inima»”. Vincent Van Gogh se înscrie în linia acelor artişti decişi până la sacrificiu a fi ei înşişi, pentru care arta şi viaţa sunt sinonime.                                                                    

Prezentarea va fi urmată de vizionarea ecranizării din 1956 a romanului lui Irving Stone, avându-l pe Kirk Douglas în rolul principal.