x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Atelier de modelaj în cocă

Damaroaia: Mai 2008

 

Mai multe informaţii şi înscrieri la datele de contact:

031 4052024 Mobil: 0723 332 633

na-bucuresti@noua-acropola.ro

Sâmbata, 23 Mai, sala de mese de la Scoala de surzi nr. 1, situata în cartierul bucurestean Damaroaia, s-a transformat pentru doua ore în atelier artistic de modelaj.

Ne-am întâlnit în acest proiect de educatie prin arta câtiva voluntari acropolitani, copii (scolari, dar si de la gradinita care functioneaza în aceeasi incinta) si profesori însotitori.

Familiarizarea copiilor cu frumosul este aici o preocupare constanta în completarea programelor educationale – iar rezultatele obtinute de-a lungul anilor au fost pe masura. Exprimarea prin arta le permite copiilor atât sa evite izolarea sociala, cât si, mai ales, sa-si cultive talentele, creativitatea, originalitatea. Modelajul, în sine, le dezvolta simtul tactil, ca si gândirea, fantezia, pentru ca micile lor creatii trebuie sa surprinda esentialul obiectelor pe care le reprezinta. Liniile sunt simplificate, însa ingenioase, sugestive – un cap de pisica, chiar simplificat, poate fi recunoscut cu usurinta de oricine.

Materialul folosit nu a fost, de data aceasta, nici lutul (scoala dispune de un atelier-olarie), nici plastilina. Modelajul s-a facut în coca, folosind ingredientele obisnuite: faina, putina apa si sare, foarte multa sare. Pregatita sub ochii copiilor, coca s-a dovedit, prin elasticitate, un material extrem de creativ pentru modelarea formelor.

Fantezia a fost cuvântul de ordine în alegerea subiectelor. Imitatia si-a gasit si ea locul – dar e firesc, la vârsta copilariei, sa-ti doresti si tu un crocodil, sa zicem, cum i-a reusit vecinului, si putini au rezistat tentatiei. Micile lucrari au intrat apoi la cuptor, câte au avut loc, o parte urmând sa se usuce pe cale naturala. Ulterior, vor fi recunoscute de autori si, poate, colorate – prilej de a ne reîntâlni.

„Obiectele” din coca au ramas, cât vor dura ele, marturiile unor momente de bucurie. Ca si numeroasele fotografii prin care am încercat sa fixam amintirea clipei repede trecatoare.