x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Arhitectura sacră - Piramide din Mezoamerica

La Venta

 

Civilizația olmecă este cea mai veche civilizație precolumbiană cunoscută. În La Venta, în statul mexican Tabasco, s-au găsit edificii de cult de formă piramidală. Marea Piramidă datează aproximativ din jurul anului 394 î.H., are 34 de metri înălțime și conține 100.000 metri cubi de pământ. Piramida originară avea baza dreptunghiulară, cu trepte pe laturi și colțuri sculptate, forma actuală fiind rezultatul celor 2.500 de ani de eroziune.

 

Tula este cunoscută azi datorită principalei sale piramide, numită „Templul Stelei Dimineții”. În partea superioară a monumentului se află faimoșii „Atlanți”, sculptați în piatră, de 4,60 metri înălțime, reprezentări ale lui Tlahuizcalp-Auteucuhtli, Șarpele cu Pene în ipostaza de Stea de Dimineață.

 

Tikal este cel mai vast oraș al lumii mayașe ridicat în perioada clasică (200-900 d.H.), localizat în Guatemala de azi. Aici se află un complex de temple în formă de piramidă, care ajung până la 70 de metri înălțime, cu altare în vârf, unele având și rol funerar. În Tikal se află și Piramida Lumii Pierdute, decorată cu măști ale zeului soarelui.

 

Teotihuacan

 

Civilizația aztecă a construit în Teotihuacan, cel mai mare centru religios din vechiul Mexic, două mari piramide, a Soarelui și a Lunii.

 

Piramida Soarelui este cea mai mare de pe continentul american, având baza de peste 200 metri. Are axa vest-est înclinată cu 17 grade spre nord, aceasta fiind poziția exactă în care soarele apune în momentul trecerii sale pe deasupra locului respectiv. Templul care se presupune că exista pe platforma superioară era dedicat cultului focului, puterii Soarelui care se propagă prin întregul nostru sistem solar, piramida fiind la origine acoperită cu un strat gros de stuc de culoare roșie.

 

Piramida Lunii are 40 de metri înălțime și structură asemănătoare Piramidei Soarelui, dar cu fețele ușor mai abrupte. Simbolismul Lunii este legat de trecut, de moarte, de necunoscut, de misterele psihopompe, dar și de renașterea omului interior.

 

În Tenochtitlan, capitala statului aztec (actualul Ciudad de México), Teocalli - Marele Templu - era situat în inima incintei sacre și marca centrul orașului, iar prin extensie centrul Imperiului aztec și, în mod simbolic, chiar centrul Universului. Pe platforma sa superioară, în formă de piramidă în trepte, erau amplasate două temple gemene, unul închinat zeului HuitzilopochtIi, zeul războiului, și altul închinat zeului Tlaloc, zeul ploii și agriculturii. Construcția primului templu a început după anul 1325 și a fost reconstruit de șase ori, până în 1521, când a fost distrus de spanioli.

 

Uxmal este considerat cel mai frumos oraș maya din Yucatan, numele său însemnând „reconstruit de trei ori”. Piramida Prezicătorului (Magicianului) este cel mai mare și cel mai vechi monument din oraș. Construcția deține în partea superioară un observator astronomic la care se ajunge urcând o întreagă scară. Piramida este rezultatul a cinci temple suprapuse. Legenda spune că piramida și orașul Uxmal au fost ridicate de un copil născut dintr-un ou de aur, ajutat de mai mulți pitici. Drept recompensă, suveranul i-a oferit copilului titlul de rege.

 

Piramida în trepte a lui Kukulcan, (EI Castillo) construită în centrul mayaș Chichén Itzá, are pe fiecare latură 91 de trepte, plus una care alcătuiește platforma superioară formând astfel un complex de 365 de trepte, ceea ce poate avea legătură cu numărul de zile dintr-un an sau numărul de orbite lunare în 10.000 de rotiri (365,01). Un efect special are loc în fiecare an în timpul echinocțiilor de primăvară și toamnă, când soarele produce o serie de umbre triunghiulare pe balustrada nord-vestică, creând iluzia unui șarpe cu pene care alunecă pe trepte cu capul spre baza piramidei.

 

Imaginea: „Piramide de la Luna", Mexic, sub licență „Public Domain” via Commons. Drepturi de autor: Gorgo.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Piramide_de_la_Luna_072006.jpg#/media/File:Piramide_de_la_Luna_072006.jpg