x
Acest site utilizeaza cookie-uri. Continuand navigarea pe site, sunteti de acord cu stocarea acestor informatii. OK

Arhitectura sacră - Mandala - simbolism

Simbolul este reprezentarea unui obiect, este o imagine ce transmite un mesaj sau o idee amplă cu rolul de a aduce într-un plan concret concepte abstracte. Scopul principal este crearea unei legături între lumea vizibilă și cea invizibilă. Prin extensie, toate lucrurile manifestate sunt simboluri ale propriilor esențe.

 

Mandala este un simbol al ordinii universale. Cuvântul mandala provine din limba sanscrită și înseamnă „cerc”, iar etimologia sugerează, de fapt, sensul de „recipient pentru esență” conferind termenului o traducere mai cunoscută de „cerc magic sau sacru”, fără a se referi strict la forma geometrică. Mandala este un model al organizării ideale a vieții, o proiecție geometrică a lumii, redusă la esența sa. Din această perspectivă, ea este în primul rând o cosmogramă.

 

Mandala are la bază o configurație circulară ce păstrează o anumită simetrie și poate fi reprezentată într-o mare varietate de forme și culori. Componentele sale esențiale sunt centrul, cercul și cele patru puncte cardinale. În conformitate cu această descriere - reprezentare organizată în jurul unui punct central – se observă frecvent modelul mandalei atât în natură, cât și în lucrurile create de mâna omului.

 

Universul este format din galaxii, iar acestea sunt la rândul lor alcătuite din planete, stele și alte corpuri cerești - toate având forma de sferoid. Soarele răsare și apune într-un cerc căruia nu-i putem localiza începutul și sfârșitul. Copacii, pietrele și picăturile de ploaie tind spre o formă circulară, iar majoritatea florilor și fructelor au formă sferică. Celulele și atomii, care alcătuiesc totul în univers, sunt de asemenea circulare.

 

Probabil că omul a început să creeze mandale inspirat fiind de lumea înconjurătoare. În cadrul unei mandale realizate de om se pot identifica trei forme geometrice de bază (cercul, pătratul și triunghiul) ce pot fi dispuse în diverse moduri în jurul unui punct central. Punctul este originea mandalei, cea mai mică unitate a Universului, reprezentând germenele sau sămânța din care apar toate existențele. Cercul și sfera sunt forme de manifestare ale punctului. Cercul simbolizează perfecțiunea deoarece nu are nici început, nici sfârșit, este etern și infinit, sugerând totalitatea și unitatea la nivel micro și macro în Cosmos. Pătratul este dedus din cele două direcții cardinale, cardo (axa N-S) și decumanus (axa E-V), simbolizând lumea concretă, manifestă. Cercul protejează centrul și conținutul sacru din interior.

 

Mandala este întâlnită începând de la cele mai vechi civilizații. Mandala budistă este realizată direct pe sol, din nisip colorat sau orez, dar apare și sub formă pictată pe pânză sau pe material textil și poate fi folosită ca suport pentru meditație sau pentru a proteja. De asemenea, există și mandale tridimensionale din aur, argint, scoici, piatră, lemn sau lut.

 

Triburile Navajo din America de Nord pictau pe nisip mandale folosite în practicile vindecătorilor și ale șamanilor.

 

Din cele mai vechi timpuri, anumite locuințe, cetăți și ulterior orașe sau construcții megalitice au fost ridicate pe modelul mandalei. Corturile păstorilor asiatici, ale indienilor nord-americani și locuințele din anumite zone ale Canadei și Groenlandei sunt doar câteva exemple care respectă acest model geometric. Mandalele sunt prezente în construcția unor edificii religioase: stupe, temple hinduiste și budiste, moschei, zigurate și altele. Exemple de mandale tridimensionale se întrezăresc și în calendarul maya, la Stonehenge sau la Sarmizegetusa.

 

Cultura occidentală este familiarizată cu mandala în primul rând datorită lucrărilor lui Carl Gustav Jung, care a devenit interesat de această formă odată cu studiile sale de religie orientală. În psihologia jungiană, cercul magic sau mandala sunt vizualizate în vise, simbolizând năzuința spre întregire și unitate de sine a omului scufundat în vis. Jung a văzut în mandala o imagine simbolică a psihicului uman, considerând-o simbolul unui „refugiu sigur de reconciliere interioară și de integritate”.

 

Imaginea: „Manjuvajramandala con 43 divinità”, Institutul Cultural Google, sub licență „Public Domain” via Commons. https://en.wikipedia.org/wiki/Mandala#/media/File:Manjuvajramandala_con_43_divinit%C3%A0_-_Unknown_-_Google_Cultural_Institute.jpg